Itt az új húszezres

December közepétől hozza forgalomba a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a megújult húszezerforintos bankókat – jelentette be Gerhardt Ferenc alelnök. A jelenlegiek 2016 végéig maradnak, utána három éven át a bankok és a posták ingyen cserélik, majd húsz évig az MNB még beváltja őket.

A váltást a bankjegyek feldolgozása és elfogadása miatti új igények indokolták, de lényeges volt a biztonsági szempont is. AzMNB a teljes bankjegykészletet megújítja 2014 és 2018 között, ennek az első eleme volt az egy éve bemutatott új tízezerforintos. A biztonsági elemekkel teletűzdelt bankjegy Gerhardt szerint sikeres, eddig 35-40 gyenge hamisítványt vontak ki a forgalomból, ami elhanyagolható.

Az új bankjegy grafikai megjelenése elődjéhez hasonló, de Deák Ferenc portréja kékeszöld színben pompázik. A nyomatfelület rücskös, kitapintható jelzésekkel teli. Fény felé tartva a bankó nyomat nélküli felületéről Deák árnyalatos vízjelportéja néz vissza, a mostani változathoz képest azzal a különbséggel, hogy az arcmás mellé felkerült a 20 000-es felirat.

Ferencek: Gerhardt és Deák
Ferencek: Gerhardt és Deák
Koncz György

A bankjegy előoldalára hozták át a színváltós, zöldből aranyszínűre váltó vakdombornyomatot. Az UV-lámpa fényénél előbukkanó sétáló pár is a helyén maradt, viszont az eltérő hullámhosszú UV-fény alatt más színűek. A következő címlet a kétezres lesz 2017 elején, majd az ötezres jön. Új címletek bevezetése nem szerepel a tervekben, a készpénzkímélő fizetési módszereket azonban népszerűsítenék, terjesztenék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.