Az MVM-re és a kis cégekre terhelik a harmadik rezsicsökkentést

Az állam szinte kizárólag az állami tulajdonú villamos művekre és a kis vállalatokra tehelte a szeptembertől hatályos, elvileg összesen 5,7 százalékos lakossági áramdíjcsökkentést - derül ki a nemzeti fejlesztési tárcavezető által közzétett részletes tarifákból.

Az áramot mint terméket az állami konszern szeptember 1-től kilowattóránként (kWh) átlag nettó 13 forint 27 fillérért adhatja tovább a lakossági szolgáltatók felé. Így az MVM számításunk szerint mostantól 12,4 százalékkal kevesebbért adhatja el az úgynevezett „egyetemes szolgáltatásba" tartozó fogyasztóknak szánt áramot. (A nagyobb cégeken kívül szinte minden fogyasztó ide tartozik. E tarifákat a kormány és a szakhivatal határozza meg.)

Este a Magyar Közlönyben megjelentek az áram mint termék szeptember 1-től hatályos díjai. Ez a teljes számlának körülbelül a felét teszi ki. A hagyományoknak megfelelően az ár szolgáltatónként különbözik, és a változás mértéke is rendre eltér. Számításaink szerint a legnagyobb, 12,84 százalékos - vagyis még az MVM-ét is meghaladó - árcsökkenésnek az EDF Démász A2-es (időszakonként változó tarifájú), völgyidőszakban vásárló lakossági fogyasztói örülhetnek. Ugyane termék esetén a többi áramszolgáltatónál is hasonló a csökkenés. A második legnagyobb mérséklődést a messze legtöbbeket érintő A1-es, nappali tarifánál számítottunk: itt a cégek mostantól körülbelül 11 százalékkal kevesebbet kérhetnek, függetlenül az 1320 kWh alatti és feletti fogyasztásra vonatkozó eltérő tarifáktól.

A legolcsóbb az ÉMÁSZ A2-es lakossági völgyidőszaki tarifája lesz, a legdrágább pedig az E.ON közintézményeknek szóló A3-as csúcsidőszaki díja, ami közel háromszorosa a legolcsóbbnak. A lakosság túlnyomó része által használt A1-es díj az E.ON-nál a legalacsonyabb, a legtöbbet pedig az ennél közel 6 százalékkal drágább EDF Démásznál kell érte fizetni.

Az árcsökkenés tényleges mértéke azért lehet mégis „csak" a beígért 5,7 százalék, mert a számla másik felét az áramhálózat fenntartására szánt úgynevezett forgalomarányos rendszerhasználati díj, illetve az éves fix alapdíj teszi ki. E két tételből előbbi kis mértékben nőtt, utóbbi kissé csökkent, ami arányaiban körülbelül felére mérsékli a végső számlában a termékdíj csökkenésének hatását. A kormány és a szakhivatal tehát úgy érezte: a hálózatnak sem az állami, sem az - oly sokat átkozott - külföldi tulajdonú üzemeltetői nem terhelhetők tovább úgy, hogy annak az ellátás színvonala ne látná kárát. Ellenben szerintük az MVM az eddigieknél több mint tíz százalékkal olcsóbban jut a piacon áramhoz. Az ezt továbbadó szolgáltatókat lényegében csak az alapdíj csökkentése sújtja. Ez komoly fordulat a kormány politikájában, amely a tavaly megkezdett rezsicsökkentés fő indokaként a külföldi tulajdonú energiaszolgáltatók „luxusprofitját" nevezte.

Noha a kis cégek és a közintézmények számára is központilag hirdetik ki a tarifákat, azok ismét nem változtak. Egy kisvállalkozás a Fidesz-kormány intézkedései nyomán ugyanazért a termékért ma már harmadával többet fizet, mint a szomszédban lakó magánszemély.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.