Ismét tízmilliárd közelében az Exxon profitja

Négy éves csúcsot döntött a negyedik negyedévben az amerikai Exxon Mobil nyeresége, amely a 25 százalékkal dráguló kőolajnak köszönhetően 9,4 milliárd dollárra hízott.

 Ez 2010 záró negyedévének 9,25 milliárd dolláros profitjához képest nem túl nagy előrelépés, amit a világ legnagyobb olajtársasága azzal magyaráz, hogy a kérdéses időszakban az észak-amerikai fűtőolaj és az ipari felhasználású tüzelőolaj ára tíz éves mélységbe süllyedt.

Az Exxonnál nem sajnálják a pénzt a fejlesztésekre: Rex Tillerson elnök-vezérigazgató tervei szerint az idén 37 milliárd dollárt szánnak új szénhidrogén-mezők felkutatására és feltárására, valamint földgáz-terminálok, feldolgozók és vegyi üzemek építésére és fejlesztésére. Februárban jelentik be például az orosz állami tulajdonú Rosznyefttyel közös, 3,2 milliárd dolláros északi sarkkörön túli szénhidrogén-kutató projektjüket.

A feldolgozás területén több nagy piaci vetélytársukhoz, így a Chevronhoz és a ConocoPhillipshez hasonlóan stratégiaváltásra készülnek, mert a finomításon elérhető profit erősen csökkent az utóbbi időben. Ennek egyik első lépéseként az Exxon Mobil a napokban 3,9 milliárd dollárért eladta a japán olajfinomítói piacon lévő érdekeltségeit a tokiói székhelyű TonenGeneral Sekiyu cégnek.

Ez volt az Exxon legnagyobb üzlete azóta, hogy 2010-ben 34,9 milliárd dollárt fizetett a texasi XTO Energy-ért, hogy ennek révén erősítse pozícióit az ígéretes olajpala-, illetve palagázkutatásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.