Ismét padlót fogtak a tőzsdeindexek

Világszerte estek a részvényindexek és erősödtek a menedékdevizák az Amerikából érkező rossz hírekre, amelyek egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy világ vészesen közeledik egy újabb recesszió felé. Legalábbis a Morgan Stanley álláspontja szerint.

A Morgan Stanley befektetési ház elemzői visszavágták a világgazdaság idei növekedési ütemére tett eddigi előrejelzésüket, arra hivatkozva, hogy az euróövezet vezető politikusa nem szolgáltak kielégítő megoldással az európai adósságválság kezelésére.

Az elemzők kritikával illették a költségvetési megszorítások mértékét és bizalmi mutatók rendkívül pesszimista alakulására is felhívták a figyelmet. Ezeknek a tényezőknek az együttese a világgazdaság fejlődésére is visszahúzó harással lesz, emiatt a Morgan Stanley 4,2 százalékról 3,9 százalékra vette vissza globális GDP-növekedés idei értékre vonatkozó előrejelzését.

A Chetan Ahya nevévl szétküldött Morgan Stanley elemzés szerint Európa és Amerika vészesen közel áll a recesszióhoz. Az Egyesült Államokat is felelőssé teszik a helyzet eldurvulásáért, az adósságplafon emeléséről folytatott meddő politikai vita és a végén született félmegoldás nyoma meglátszik a tőzsdei vállalatok részvényárfolyamának zuhanásán. Az amerikai államadósság Standard and Poor's általi leminősítésének dominó hatásáról már nem is szólva.

Az elemzői vészforgatókönyvek mellett a frissen napvilágot látott amerikai statisztikai adatok is lejjebb taszajtották a tőzsdeindexeket. A munkanélküli segélyért első alkalommal jelentkezők számának váratlanul magas száma is elkeserítette a befektetőket. A múlt héten 408 ezer kérelmet nyújtottak be az illetékes irodáknál, szemben az elemzők által várt 400 ezernél. Ez egyébként egy kritikus határszám, amennyiben alá száll a kérelmek száma, akkor munkaerő-piaci javulásról beszélhetünk, ha fölötte marad, az romló foglalkoztatást jelez.

A másik tőzsdelohasztó adat az amerikai infláció volt, amelynek mértéke 0,5 százalékos volt júliusban, szemben a piac által remélt havi 0,3 százalékos drágulással. A tizenkét havi infláció 3,6 százalék volt a múlt hónapban. A drágulásban az energiaárak vitték a prímet, az élelmiszerárak viszont csak 0,4 százalékkal lettek magasabbak,mint egy hónappal korábban.

Az a beismerés sem tett jót a piacoknak, amit Richard Fisher, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) texasi irodavezetője tett. Ő nemes egyszerűséggel tehetetlennek, eszköztelennek nevezte az amerikai monetáris politikát ebben a helyzetben, azaz a gazdaságélénkítést célzó intézkedésekre ebből az irányból dőreség lenne várni. Fisher a washingtoni politikusok felelősségére appellált, nekik kell megnyugtatni valamilyen módon a piacokat.

A pesszimizmust sugárzó hírek következményeként az S&P index 2,6 százalékkal 1163 pontra esett kevéssel a New York-i tőzsdenyitás után. A Dow Jones Industrial Average 2,4 százalékos veszteséget hozott össze rövid idő alatt.

Rendkívül ideges a hangulat, semmilyen jó hír sem érkezik, nem is csoda, hogy mindenki szabadul a részvényeitől, akár veszteségek árán is – mondta a Bloombergnek Michael Mullaney, a tízmilliárd dollárt forgató Fiduciary Trust alapkezelője.

Ugyanez elmondható Európáról is, ahol a kitáraztak a befektetők, s ennek nyomán az összes vezető európai index zuhanásba fordult. A londoni FTSE 4,88, a frankfurti DAX 6,18, a párizsi CAC 40 pedig 5,45 százalékos mínuszban járt délután öt óra tájt. Az események túlreagálása történt a piaci értékelések szerint, ezt mutatja, hogy gyakorlatilag külső piacbefolyásoló hír megjelenése nélkül visszapattantak mélypontjukról az indexek.

A BUX is együtt mozgott az ideges piacokkal, tegnapi záróárából 800 pontot elengedve már a 18 ezres határ alá is benézett az index, onnan azonban délután visszasasszézott e szint fölé.

Tovább gyengült a forint, a svájci frank már 239,51, az euró pedig 272,52 forintnál jár. Reggel még mindkét devizával szemben sokkal jobban tartotta magát a forint, a napi rekord a frankkal szemben 234,48, az euróval szemben pedig 269,63 forintnál volt. A régiós valutákhoz képest gyorsabban gyengül a forint, míg a lengyel zloty 0,61, a cseh korona pedig 0,11 százalékot gyengült az euróval szemben, addig a forint esetében ez az érték 1,06 százalék.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.