Ismét jön az iskolai takarékbélyeg

Takarékmatrica néven indul újra a szocializmus egykori slágere, az iskolai takarékbélyeg program. A gyűjtögetésre akarják ösztönözni a kisdiákokat.

Takarékmatrica néven újratöltik a takarékbélyeg-programot, de ötvözték a népszerű Lutra-album-koncepcióval.

Már az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt, amely gyűjtögetésre ösztönzi őket. Egy átlagos kisiskolás pedig akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként kapott pénzéből. Csakhogy ennek a korosztálynak jóval kevesebb banki megoldás kínálkozik a pénzgyűjtésre, megtakarításra, mint a 14 év felettieknek – derült ki a TakarékPont kutatásából, amely szeptembertől – korszerű formában – TakarékMatrica néven feléleszti az egykori takarékbélyeget.

– A megtakarítási hajlamot minél korábban érdemes erősíteni, hogy időtálló értékké váljon. A felmérések szerint azonban a szülők többsége maga is segítségre szorul abban, hogy hatékonyan támogathassa gyermekei pénzügyi szocializációját – írja a Takarékbank közleménye.

„A tét nem kicsi, azok a fiatalok, akik kapnak ilyen támogatást a családban, később is jobban kontroll alatt tartják kiadásaikat, és a pénzköltéssel szemben a megtakarítást preferálják” – idézi a bank Marián Béla szociológust.

A Takarékbank kutatása szerint a zsebpénzt a szülők többsége arra használná, hogy megtanítsa gyermekét a pénz helyes és tudatos használatára, amely általában a minél hosszabb ideig tartó gyűjtögetést jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.