Ismét hiánycélt módosítana Románia

Államháztartása hiánycélja módosítását tervezi Románia: a Bukarest a Nemzetközi Valutaalappal tárgyal.

Románia hazai összterméke (GDP) idén akár 8 százalékkal is csökkenhet, és nem pedig 4,1 százalékkal, ahogyan a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) közösen legutóbb jósolták, mondta Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter csütörtökön.

- Módosítani fogjuk az előrejelzést - idézte a minisztert a román Agerpres hírügynökség.

Már folynak a két hétre tervezett tárgyalások az IMF szerdán Bukarestbe érkezett küldöttségével a román gazdaság egészségi állapotáról. Románia márciusban, az IMF szervezésében, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott a nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól. Az összeg nagyrészét az IMF állja, ez 12,95 milliárd euró.

A gazdaság vártnál nagyobb visszaesésére tekintettel a román kormány kéri az IMF-t, hogy állapodjanak meg a korábbi, 4,6 százalékosnál nagyobb, 4,6-7 százalék közötti államháztartási hiánycélban erre az évre a GDP-hez viszonyítva, mondta egy nevének elhallgatását kérő kormányilletékes csütörtökön a Reuters hírügynökségnek. Ez már a második kiigazításnak ígérkezik.

Áprilisban, szintén az IMF-fel egyeztetve, az idei államháztartási hiánycélt a várható GDP 4,6 százalékára emelték az eredetileg egyeztetett 2 százalékról, román hazai szabvány szerint számolva. Az áprilisi kiigazítást a 4,1 százalékos idei GDP-csökkenés feltételezésére alapozták. Az első negyedévben a román GDP 6,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.