Mekkora a Gyurcsány-faktor a forint vergődésében?

A magyar fizetőeszköz ma újabb történelmi mélypontra esett: egy időben 312 forintot is adni kellett egyetlen euróért. Elemzők szerint a kormányfő is szerepet játszik a magyar valuta zuhanásában.

A forint árfolyamában mindenképpen szerepe van a miniszterelnök személyének - magyarázta lapunknak egy neve mellőzését kérő elemző. (A nap-nap után a híradásokban megjelenő nyilatkozók mindegyike nyomatékosan kérte, hogy "a téma kényessége miatt" neveiket és cégeiket ne tüntessük fel.) A kormányfőnek, illetve kormányának a feladata, hogy lerakjanak egy olyan programot, amelyet megfelelőnek tartanak a gazdasági szereplők és a befektetők. Lehet bármit mondani, ez csak részben valósult meg. Ennek a következménye, hogy nincs meg a megfelelő súly és határozottság a mondatai mögött. 

Mindenek tetejébe az elmúlt napok kommunikációja sem volt a legfényesebb. Hiszen itt volt a brüsszeli félrefordítás, és a tegnapi londoni út, amiről olyan vélemények élnek a piacon, ahogy Gyurcsány Ferenc "nem volt valami meggyőző". A piaci guru hozzátette: ezzel együtt nehéz lenne a miniszterelnök személyét az árfolyamban számszerűsíteni, ám kétségtelen, az elmúlt napokban nem nagyon segítették az erősödést fellépései. 

Túl sok kártya sajnos már nincs is a kezében. Az adukat már kijátszottuk. Az euró csatlakozási dátomának az őszi megjelölése sem ér túl sokat, ha nincs mögötte egy megfelelő gazdasági fejlődési irány.

Egy másik, ugyancsak név nélkül nyilatkozó piaci szereplő az előzőeket annyiban egészítette ki, hogy szerinte egyértelműen látszik: kezdünk leválni a régiós valutákról. Ez talán még nem trend, és könnyen lehet, holnap már ismét együtt mozgunk a régió devizáival. Ha azonban ez mégis bekövetkezik, s a forint kurzusa valóban elválik a környező országokban tapasztalhatóaktól, akkor abban bizony lesz szerepe a miniszterelnök szerepléseinek.

Egy harmadik megszólaló kifejtette: azt azért erős túlzás kudarcnak nevezni, hogy a Gyurcsány Ferenc által Brüsszelben javasolt, a közép-európai államok számára létrehozandó 180 milliárd eurós EU-s pénzügyi csomagot nem fogadták el. Ebben nincs különösebb dráma. Az viszont mindenképpen kudarc, hogy a környező országok lassan-lassan elhatárolódnak tőlünk.

 

Mirow és Gyurcsány Londonban
Mirow és Gyurcsány Londonban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.