Ismét felújítási támogatás a lakosságnak

Mai hatállyal - az Orbán-kormány beiktatása óta elsőként - a lakosság számára is indítottak energetikai célú épületfelújítási programot.

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében energiahatékonysági felújításokra és energiatakarékos épületek építésére lehet pályázni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az 1,6 milliárd forint keretösszegben kiírt, Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. Az 1992 előtt hagyományos technológiával épült ingatlanok komplex – energiahatékonysági felújítást és megújulóenergia-felhasználást ösztönző – korszerűsítésére tulajdonosok és lakóközösségek nyújthatnak be pályázatot.

Ablakcsere és hõszigetelés egy nagykanizsai panelépületen. Másként folytatják
Ablakcsere és hõszigetelés egy nagykanizsai panelépületen. Másként folytatják

A támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek mellett a nyílászárók cseréje, beépítése, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz-rendszerek felújítása, átalakítása. A támogatás elérheti a teljes beruházás 40-50 százalékát. Lakásonként legalább 50-60 százalékos energiamegtakarítás esetén legfeljebb 3-5 millió forint támogatás nyerhető el. Új építésű otthon esetén a cél az épület A vagy A+ kategóriás energetikai besorolása.

A kiíráson természetes személyek és építtető, gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint pályázati forráshoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval.

A támogatás vissza nem térítendő, azt az ellenőrzést követően, a kifizetett számlák ellenében folyósítják. A pályázatok 2011. augusztus 15. és 2011. október 30. között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be. A szükséges dokumentumok az Energiaközpont Nonprofit Kft. honlapján (www.energiakozpont.hu) érhetők el.

A minisztérium indoklása szerint a legnagyobb energia-megtakarítás az épületszektorban érhető el; az átfogó épületenergetikai programokkal mérsékelhető az ország energiafüggősége. A beruházások csökkentik az épületek energiafogyasztását, a lakók, lakóközösségek rezsiköltségeit. A kötelező előírásoknál energetikailag hatékonyabb építési eljárások ösztönzése emeli az ingatlanok forgalmi értékét, kvalifikált munkahelyek teremtéséhez járul hozzá az építőiparban.

A minisztérium korábbi közlései szerint idén a családiház-építésben gondolkozók is számíthatnak hasonlóra, a panellakók pedig - három év kihagyás után - várhatóan jövőre pályázhatnak újra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.