Ismét felszámolják az EMFESZ-t

Ismét, immár másodszorra jogerősen elrendelték az EMFESZ Kft. felszámolását. A gázcég, melynek kalandos története kőkemény gazdasági-politikai mutyikat sejtet, előző felszámolása óta további többmilliárdos tartozást halmozhatott fel.

Néhány nappal ezelőtt a bíróság újfent jogerősen elrendelte a viharos történetű EMFESZ Kft. második felszámolását is - tudtuk meg. Az eljárással ugyanazon 2011-es kérelem alapján ugyanazt a TM-Line-t bízták meg, amely az egykor szépreményű gázszolgáltató első, 2012-es felszámolását is végezte.

A 2003-as megalapítása után az ipari gázpiacon jelen lévő, 2008-tól 8 százalékos kedvezményével a lakossági gázpiacon is taroló kft. 2004-től az ukrán Dmitro Firtas vállalkozó csoportjához tartozó Mabofi tulajdonában állt. 2009-ben az addig Firtas bizalmasának számító Góczi István ügyvezető magát a tulajdonos képviselőjének feltüntetve egy dollárért eladta az EMFESZ-t az ismeretlen hátterű, svájci Rosgasnak, amelyet EMFESZ-béli helyettese, az apja révén politikai kötődésű Gazda Tamás képviselt. Az ügyletet - arra az ígéretre, hogy a Rosgas majd egyszer feltárja tulajdonosi hátterét - az energiahivatal jóváhagyta és a cégbíróság sem talált rajta semmi kivetnivalót. Miután néhány nappal később Firtasék ezt észlelték, kissé feszülten kérték vissza az akkor már 200 ezer lakossági ügyfelet ellátó cégüket. Ám azzal szembesültek, hogy Góczi nyíltan védi álláspontját, mi több, véleményük az engedélyező hatóságokat is hidegen hagyja. Ezután rendőrségi eljárások, illetve - a világ számos pontján - végeláthatatlan perek is indultak. A sárdobálásban mélyen korrupt gazdasági-politikai hálózatok nyomai sejlettek fel, de ezek közül érdemben semmi nem nyert bizonyítást. A rendőrség például azzal zárta le az aktát, hogy az EMFESZ-t ugyan tényleg eltulajdonították, de a szakértők nem tudják pontosan belőni akkori értékét, márpedig bűncselekményt csak pontos értékre lehet elkövetni. A büntetőbíróság hasonló jogi fordulatokkal tagadta meg a Mabofinak kedvező ítéletet.

Az EMFESZ - Góczi ígéretei, illetve a megmentését célzó számos piaci trükk ellenére - 2011-re kiszenvedett. 2011. év elején az - eladási hozzájárulásához mindvégig foggal-körömmel ragaszkodó - szakhivatal felfüggesztette a cég piaci működését. Az ügyfeleket a nagy szolgáltatók osztották szét egymás között, így például a volt Tigáz-ügyfelek a Főgázhoz kerültek és viszont. (Ehhez, csakúgy, mint az EMFESZ-es szerződéshez, nem volt szükség átszerelésre. A különböző szolgáltatókhoz tartozó, de ugyanott lakó fogyasztók tarifáiban sincs különbség.) Ám Góczi tovább küzdött. Így a bíróság jogerősen csak 2011 végén mondta ki, hogy jogtalan volt a 2009-es fura "eladás".

Ekkortájt Góczi az akkor már számtalan EMFESZ elleni pénzügyi követelés közül legalább egyet - a Főgázét - jogosnak ismerte el. Így, noha a Kúria felülvizsgálatban is jóváhagyta a jogerős ítéletet és - immáron vontatottan - elindult a Mabofi cégbírósági visszajegyzése, márciusban elrendelték az EMFESZ felszámolását. A folyamatra a felszámolói szakma egyik vezető cégét, a TM-Line-t kérték fel. A Mabofi kérte a felszámolót, Somogyi Krisztinát, hogy ettől függetlenül segítse tulajdonosi visszajegyzésüket, ám nem jutottak dűlőre, így maradt tulajdonos a Rosgas. Akkori kutatásaink szerint a felszámoló több ponton együttműködött a Góczi István időszakához kötődő felekkel, a Mabofival szemben viszont - legalábbis annak panaszai alapján - kapcsolata rideg maradt.

2012 végén újabb fordulatként egy másik bíróság - lényegében formai okokból - érvénytelenítette a felszámolást. Így a Mabofi elvileg visszakaphatta a lecsupaszított EMFESZ-t. Igaz, a cégbíróságnak nem kevesebb mint öt hónapjába telt, amíg ezt a hatályos iratokba is átültette. Ezalatt a központi irodából ismét Góczi intézhette az EMFESZ ügyeit. 2013 elején, amikor már senki nem akadályozta a Mabofit, csak üres helyiségeket és több milliárdnyi követelést találtak.

A Mabofi kéviselője lapunknak elmondta: noha 2013 februárjától mostanáig valóban szabad kezük volt az EMFESZ-ben, nem láttak rá a cég papírjainak túlnyomó többségére, mivel azokat ingyen vagy akár korrektnek nevezhető áron sem adta ki az iratokat állítólag őrző, nyíregyházi Office Management Kft. (A cégbírósági adatok szerint az Office Management Kft. tulajdonosát szintén a Rosgas alapította. A jelenlegi háttér az adatbázisokban egyelőre nem látszik.) Noha a folyamatban lévő perek mindegyikét átvették a Góczival és a felszámolóval is kapcsolatban álló irodáktól, a dokumentumok hiánya nehezítette a dolgukat. (Az iratokat birtokló korábbi felek, így például maga Góczi is úgy nyilatkozott nekik, hogy minden papírt az Office Managementnek küld el.) A több százmilliós-milliárdos pereket elvesztették. Az adóhatóságnál is jogerőre emelkedett egy, még Góczi időszakában gyökerező, Ausztriáig nyúló, kusza, bűncselekménygyanús ügy, aminek nyomán további több milliárd be nem fizetett adótartozásuk keletkezett. Néhány milliós bevételük csak egy megnyert becsületsértési perből származott, de természetesen az is inkasszós jogosultakhoz folyt be.

A bíróság első fokon tavaly áprilisban állapította meg a felszámolás újraindítását. A Mabofi fellebbezett, mondván, az iratok hiánya miatt nem tudja megállapítani, jogos-e a Főgáz-követelés. A folyamat most ért véget: a felszámolás újraindul, a szereplők változatlanok, a hitelezőknek újból be kell jelenteniük igényeiket. Igaz, az eltelt egy évben, ha lehet egyáltalán ilyet mondani, még tovább tovább romlott az EMFESZ anyagi helyzete.

A Mabofinál lapunknak kifejtették: az elmúlt öt év során, 2009 májusa óta több százmillió forintot költöttek ügyvédekre, például svájci, lengyel, ciprusi, osztrák, moszkvai, stockholmi perekre. Érdemi eredményként legfeljebb azt tudják felhozni, hogy a néhány cégiratot mégis felleltek, amik alapján újabb büntető feljelentéseket tettek. (Igaz, számos, több éve zajló nyomozásban évek óta nincs semmiféle érdemi fejlemény.)

Kérdésünkre közölték: Firtas jelenleg nem tervez Magyarországon új befektetést indítani.

EMFESZ-központ 2010-ből - azóta elveszett a vagyon
Bócsi Krisztián 2010.12.29. Digitális 2010. december 29. EMFESZ központ, Irányító szoba. Bank Center. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.