Ismét felpörögtek a befektetők

A befektetési alapok megítélése sokat javult, csakúgy, mint tőkehelyzetük. Októberben 31,7 millirád forintnyi friss pénz fialtatását bízták a lakossági és intézményi befektetők az alapkezelőkre.

A befektetők körében októberben is népszerű megtakarítási forma volt a befektetési alap. A likviditási alapok helyét az elmúlt hónapban a pénzpiaci, a kötvény és az ingatlanalapok vették át.  „A válság előtti kiegyensúlyozott „régi szép" időkre emlékeztetett az elmúlt hónap, bár az még érezhető, hogy a befektetők részéről a bizalom csak fokozatosan épül fel." - emelte ki Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) főtitkára.

A Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapokba októberben összesen 31,7 milliárd forint friss pénz érkezett, és vagyonukat a piaci teljesítmények is mintegy 10 milliárd forinttal növelték. Összességében az októberi 1,5 százalékos bővülést követően, a hónap végén a Bamosz tagjai 416 hazai befektetési alapban 2820 milliárd forintot kezeltek.

„A válság előtti kiegyensúlyozott „régi szép" időkre emlékeztetett az elmúlt hónap, bár az még érezhető, hogy a befektetők részéről a bizalom csak fokozatosan épül fel. A piaci feltételek javulása továbbra is fenntartja a befektetők érdeklődését az alapok iránt, ha pedig a gazdasági körülményekben nem történik semmi drámai, akkor egy újabb jó időszak elé nézhetünk." - emelte ki Temmel.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok, az ezekben kezelt vagyon októberben az átlagnál is valamivel gyorsabban, 1,7 százalékkal nőtt. Összesen 27,6 milliárd forint friss tőke érkezett ilyen termékekbe, a hozam pedig 12,5 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát.

A szintén közkedvelt kötvényalapok a hónap során 17,5 milliárd forintot vonzottak, ezen felül pedig 2,9 milliárd forint hozamot értek el, miközben a pénzpiaci alapok vagyona is a 2 százalékkal emelkedett a hónap során. Utóbbi termékekbe 14,5 milliárd forint friss tőke érkezett, és a hozamok is 6,1 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 1056 milliárd forint volt.

A részvényalapok vagyona októberben alig, mindössze 0,1 százalékkal nőtt, a hónap végén 327 milliárd forint volt. Ehhez a szerény eredményhez a befektetők bizalmatlansága járult hozzá: mintegy 1,4 milliárd forintot vontak ki részvényalapokból, igaz a piaci teljesítmények 1,7 milliárd forinttal így is javítottak az eredményen.

Felgyorsult a tőkebeáramlás viszont az ingatlanalapoknál: több mint 4 milliárd forint friss pénzt helyeztek el a befektetők az ilyen típusú termékekbe, és további 1,2 milliárd forint hozam is növelte vagyonukat. A Bamosz által kezelt 21 ingatlanalap vagyona így összességében 2 százalékkal nőtt, összvagyonuk október végén 263 milliárd forint volt.

A nyilvános garantált alapok ezzel szemben nem tudhatnak jó hónapot maguk mögött: vagyonuk ismét csökkent, 1,1 százalékkal, hó végi vagyonuk 411 milliárd forint. Az 5,3 milliárd forint tőkekivonás - ami elsősorban a lejárt és nyíltvégűvé alakított alapokból kivont tőke volt - mellett a piaci teljesítmények mintegy 800 millió forinttal növelték az alapok vagyonát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.