10000 pont alá zuhant a BUX

Csak szalmaláng volt a tegnapi erősödés a Budapesti Értéktőzsdén. Ma délelőtt a BUX már megint több mint 4,5 százalékot esett, míg szinte pontosan egy órakor a mérföldkőnek tekinthető 10000 pont alá esett az index.

Ahogy elemzők jelezték, a tegnapi fejlemények valóban csak kérészéletűek voltak tőzsdén, s szűkebben az OTP piacán. Igaz csütörtökön a bank papírjainak jegyzése a megelőző napi záróáron állapodott meg, ám nap közben 7,5 százalékos pluszban is látható volt, ami akár biztató is lehetett volna

Most azonban minden pozitív hangulat tovaszállt, reggel jelentős csökkenéssel nyitottak a meghatározó európai tőzsdék, s ez természetszerűleg ragadt át a magyar parkettre is. Már délelőtt is jelentős esést hozott össze a magyar börze, s szinte pontosan egy órakkor a lélektani bázisnak tartott 10000 pontos határ alá esett a mutató. Akkor ezzel pedig már közel 6,5 százalékos veszteség jött össze. Ráadásul ezt követően a mutató úgy esett mint a kő, s nagyon gyorsan újabb 150 pontos mínusz is összejött. Igaz azonban, hogy visszapattant az index és negyed három után nem sokkal újra 10000 pont fölé emelkedett.

Az OTP helyzetet egyébként csak rontotja, hogy különösen a bankszektor áll a befektetők céltáblájának közepén. Ennek következménye, hogy kora délutánra már 11,5 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni hitelintézet részvényeinek tulajdonosai. A kereskedés 1705 forinton nyitott, majd árfolyama 1621 forintig esett, s fél kettőkor már 1600 forint alatt kötöttek üzleteket. Ezen a héten kedd és szerda után ez már a harmadik alkalom, hogy 10 százaléknál nagyobbat esett a bankpapír jegyzése.A Budapesti Értéktőzsde egyébként ismét a régió visszaesésének élén áll.

A forintpiacon is csak átmeneti volt a tegnapi jókedv, hiszen ma ismét gyengül a magyar deviza. Miután csütörtökön az eurójegyzések 300 forint körüli szinten voltak, ma 305 környékén születnek üzletek. A zaklatott és rendkívül gyorsan változó piac miatt a miniszterelnök csütrötökről elmondott szavai is szinte történelmien hatnak. Gyurcsány Ferenc jó hírnek nevezte a magyar deviza tegnapi erősödését, és azt mondta: "azon dolgozunk, hogy tovább is erősödjön".

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mai ülése alatt a folyosón azonban nem válaszolt újságíróknak arra a kérdésre, hogy "nem konvencionális monetáris eszközöket" bevetettek-e az árfolyam védelme érdekében, de azt mondta: "nagyon örülök, hogy tegnap sikerült az eurót újra 300 forint közelébe hozni". Csütörtökön a forint együtt erősödött a térségbeli devizákkal, az euróra 299 forintnál is születtek üzletek, fájdalom azóta - ahogy írtuk - ismét gyengült a forint. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.