Tovább erősödik a forint

Erősödött a forint csütörtök reggel az euróval szemben; egy euró 282,78 forintot ért a nemzetközi bankközi devizapiacon 10 óra körül, míg szerdán 284 forint felett is jegyezték.

Erősödésnek indult a forint csütörtök reggel az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben, a nemzetközi piacokon bekövetkezett bizakodó fordulatot követve.

Az eurót csütörtök délelőtt háromnegyed tízkor 282,78 forinton jegyezték a szerda délutáni 284,20 forint után. Csütörtökre virradóra a jegyzés 283,90 forinton állt, délelőttre azonban már megközelítette a hétfői 282 forint körüli szintet. A héten 286 közelében is járt a jegyzés.

A forint és a térségbeli devizák erősödése a dollárnak az euróval, a jennel és a főbb devizákkal szemben bekövetkezett árfolyamveszteségét követi. A piaci hangulat megnyugodott az amerikai tőzsdeindexek szerdai pozitív fordulatát követően és alapvetően kivárásra rendezkedett be a Fed éves szimpóziuma előtt, amelyet csütörtökön nyitnak meg a Wyoming-i Jackson Hole-ban, többek között az EKB elnöke és a Bank of Japan kormányzója részvételével.

A Fed elnöke, Ben Bernanke pénteken tartja meg beszédét. A piacok a gazdasági növekedési kilátások aktualizálását, valamint utalásokat várnak arra, hogy mit kíván tenni a Fed a kettős recesszió bekövetkezésének megelőzésére. A fontosabb beszédek elhangzásáig kivárás jellemzi majd a piaci magatartást.

A forint árfolyamának alakulását alapvetően a nemzetközi piaci hangulattól teszik függővé a kereskedők, hozzátéve, hogy a forint továbbra is érzékenyen reagál majd az IMF és a magyar kormány közötti kapcsolat alakulásának híreire.

A dollárt 222,36 forinton jegyezték csütörtök délelőtt 1,2721 dolláros euróárfolyam mellett. Szerdán délután a dollárt 224,37 forinton, az eurót 1,2671 dolláron jegyezték.

Csütörtökre virradóra az euró erősödött a svájci frankkal szemben is, és délelőtt már 1,31 frankos jegyzés felett állt, szemben a szerdán 1,2979 frankon valaha elért leggyengébb árfolyamával.

A svájci frankot csütörtök délelőtt 215,68 forinton jegyezték a szerda délután negyed ötkor tartott 218,35 forintos árfolyam után. A svájci frank szerdán délután állította be történelmi árfolyamrekordját a forinttal szemben 219 forint feletti jegyzésen.

Száz japán jent csütörtök délelőtt 262,49 forinton jegyeztek a szerda délutáni 265,77 forinttal szemben.

Egy nappal korábban, szerda reggel 282 forint közelében volt az euró jegyzése. A déli órákban azonban gyengülni kezdett a forint: elemzők ennek főleg a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közti kapcsolat bizonytalanságaiban látják okát.

A magyar fizetőeszköz továbbra is érzékeny az IMF és Magyarország kapcsolatáról szóló hírekre - idézett elemzői véleményeket a DowJones hírügynökség.

Tegnap többek között a kormány tett közzé egy, a saját nyilatkozatát tisztázó álláspontot arról, hogy az IMF-fel nem új hitelfelvételről, hanem csak a meglévőről kíván szokásos egyeztetést folytatni.

A forint a svájci frankkal, a japán jennel és a dollárral szemben is erősödött csütörtök reggel.

A svájci frankot 216,69 forinton jegyezték, míg szerdán történelmi csúcson, 219 forint felett is volt a frank árfolyama.

Száz japán jen 263,30 forintba került a nemzetközi piacon, az egy nappal korábbi 265,50 forint és a szerda esti 264,93 után.

A dollárt 223,19 forinton jegyezték csütörtök reggel, az egy nappal korábbi 224,53 és az előző esti 224,25 forint után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.