Ismét emelték az elemzők a WTI olaj várható éves átlagárát

Elemzők szerint az idén 81,06 dollár lesz a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti átlagára, a szakértők ebben az évben ezzel már 12. alkalommal emelték meg az átlagárral kapcsolatos előrejelzésüket, elsősorban a feltörekvő országok, köztük Kína növekvő keresletére.

Tavaly áprilisban a szakértők még 65,95 dolláros idei WTI-átlagárral számoltak. Idén márciusban pedig 78,91 dolláros év végi árat jósoltak.

A befektetők számára a nyersanyagok alternatív befektetésnek számítanak, részben az alacsony kamatok miatt - mondta a Royal Bank of Scotland egyik elemzője, aki 74,80 dollárról 79,90 dollárra javította a WTI év végi árára vonatkozó becslését.

Egyes elemzők, így a Commerzbank szakértője szerint a növekvő kereslet miatt a termelők bővítik majd a kínálatukat nyersolajból, ezért a kőolaj ára várhatóan valamivel kisebb lesz a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest.

A Reuters által hétfőn közölt felmérés átlaga szerint a WTI átlagára 80,20 dollár lesz a második negyedévben a márciusban várt 77,15 dollárral szemben.
Hétfőn, röviddel 13.30 óra utána WTI hordónkénti ára 24 cent emelkedéssel 85,36 dolláron állt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.