Ismét emelkedik a reálbér

A nettó keresetek 4 százalékkal nőttek az év első két hónapjában ez előző évihez képest. Az átlag 146 ezer forint volt. Ismét itt a reálbér-növekedés.

Az infláció mérséklődése, a csökkenő szja és a folytatódó bérkompenzáció miatt az infláció ütemét meghaladó bérnövekedést regisztrált a statisztika január-februárban. A bruttó átlagkeresetek ugyan csak 2,6 százalékkal nőttek a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél, ám a nettó 3,9 százalékkal bővült. Ez az időszak 3,2 százalékos inflációjánál magasabb érték: a reálkeresetek 0,67 százalékkal bővültek –  a januári stagnálást követte a februári nagyobb növekedés.

A reálkeresetek tavaly 3,5 százalékkal estek vissza, a 2009-es szintű volt az átlagos fizetés értéke. Azonban az átlagos változás tavaly is, az idén az első két hónapban is sok különbséget takart el: a családi kedvezmény miatt a magasabb jövedelmű gyermekesek jobban, a kiskorút nem nevelők és az alacsony keresetűek rosszabbul jártak. A költségvetési szférában az alacsonyabb keresetűeknél ezért kompenzálták a kiesést – februárban ez jelentősebb béremelést okozott a területen, ami némileg torzítja a statisztikákat.

A KSH jelentése szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 223 100 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 229 400, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 212 500 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 80 800 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (452 700 forint), ezt az információ és kommunikáció (413 500 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, lég-kondicionálás) követte (350 200 forint). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (146 500 forint), az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (161 900 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (164 300 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 146 100 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 103 200, a szellemi foglalkozásúaké 189 000) forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.