Ismét az alapok felé fordultak a kisbefektetők

Augusztus után a november a második legerősebb hónapja lett a befektetési alapok piacának: több mint 71 milliárd forint friss pénzt fektettek be ilyen termékekbe, főként a lakossági megtakarítók, akik hosszú hónapok óta szavaztak újra ilyen mértékű bizalmat az alapoknak.

Pozitív a kép az intézményi befektetőknél is: a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legfrissebb jelentése szerint az elmúlt hónapban, és összességében az idei második félévben tőlük is folyamatosan áramlik a pénz az alapokba.

 „Az idei év második felének kiugró tőkepiaci eredményei, és a fokozatos kamatcsökkentések meghozták a lakossági befektetők kedvét is a befektetési alapok iránt, így az intézményi befektetőket néhány hónap késéssel már követik ők is." - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. Mint mondja: a piaci feltételek javulása továbbra is fenntartja a befektetők érdeklődését, a jelenlegi kamatkörnyezet pedig jó alapja annak, hogy ha nem történik drámai változás, továbbra is kedvező időszak előtt álljon a piac.

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok novemberben összesen 71,1 milliárd forintot vonzottak, amellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 13,3 milliárd forinttal növelték. Bár egyes magasabb kockázatú alapokból - vegyes és részvényalapok, abszolút hozamú alapok - vontak ki tőkét a befektetők, ennek mértéke nem volt számottevő, így összességében a novemberi 3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 416 hazai befektetési alapban 2910 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (61,9 százalék) ezek adják, ráadásul novemberben az átlagnál is valamivel dinamikusabban, 4,1 százalékkal nőtt az ilyen típusú alapokban fialó befektetések mértéke. A leggyorsabb havi növekedést a kötvényalapok érték el, elsősorban a hazai rövid kötvényalapok jelentős tőkevonzása miatt.

Ezek a termékek a hónap során 22,4 milliárd forintot vonzottak, ezen felül 1,3 milliárd forint hozamot is elértek. Emelkedett a pénzpiaci alapok vagyona is, 4,1 százalékkal, és gyorsult a hónapban a tőkebeáramlás az ingatlanalapokba is. Utóbbiak összesen 13,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és 2,3 milliárd forint hozamot is termeltek. Csökkent viszont a befektetők lelkesedése a részvényalapok iránt: 1,4 milliárd forintot vontak ki ezekből a termékekből. Ennek ellenére vagyonuk így is 1,2 százalékkal nőtt, hiszen piaci teljesítményük 5,3 milliárdot hozott a konyhára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.