Ismét agresszív vágás a brit jegybanktól, csökkentett az EKB is

A várakozásoknak megfelelően ismét agresszív, fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre csütörtökön a brit jegybank, amelynek alapkamata így 0,5 százalékra süllyedt. Az EKB ugyancsak vágott.

Október óta ez a Bank of England hatodik kamatcsökkentése. A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit jegybanki alapkamat eddig 4,5 százalékponttal csökkent az őszi csúcspontról. Az 1694-ben alapított Bank of England történetében már a két hónappal ezelőtti csökkentéssel kialakult kamatszint is történelmi mélypont volt: a több mint háromszáz éves központi pénzintézet alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.

A meredek kamatcsökkentések fő indoka, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - három évtizede nem tapasztalt recesszióban van, és általános várakozások szerint a recesszió még tovább mélyül. A brit statisztikai hivatal nemrég közölt adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévről 1,5 százalékkal csökkent a hazai össztermék-érték (GDP), éves összevetésben pedig 1,8 százalékos volt a visszaesés.

A brit gazdaságban 1980 óta nem mértek ilyen ütemű, negyedéves összevetésű GDP-csökkenést, és 1991 óta ez az első, hivatalosan bejelentett brit recesszió. A brit iparszövetség (CBI) a múlt hónapban minden eddiginél súlyosabb recessziós előrejelzést tett közzé a brit gazdaságra. A vezető brit üzleti érdekképviseleti szervezet új prognózisa szerint a visszaesés már 2008 harmadik negyedévében elkezdődött, és hat negyedéven át tartani fog, vagyis Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2009 egészét recesszióban tölti.

Az iparszövetség most úgy számol, hogy a recesszió teljes ideje - vagyis az előrejelzésben valószínűsített hat negyedév - alatt a brit hazai össztermék-érték (GDP) összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idei egész éves visszaesés mértékét a szervezet 3,3 százalékosra valószínűsíti. A súlyosan recessziós környezetben a szervezet a munkanélküliség gyors növekedését is várja. Az előrejelzés szerint az állástalanok száma 2010 második negyedében tetőzik valamivel 3 millió felett; ez 9,6 százalékos munkanélküliségi aránynak felelne meg.

A brit statisztikai hivatal nemrég közölte, hogy 2008 utolsó negyedében 1,97 millióra - a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványai alapján számolva 6,3 százalékra - emelkedett a hivatalosan bejegyzett állástalanok száma. Nagy-Britanniában 1998 óta nem mértek ilyen arányú munkanélküliséget.

A mai nap másik, jegybanki oldaról várható fejleményét az Európai Központi Bank is szállította, miután fél százalékponttal, 1,5 százalékra csökkentette alapkamatát.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.