Ismét a városok utcáira vonultak a szlovákiai fuvarozók

Újra a szlovákiai városok utcáira vonultak a teherfuvarozók, miután a miniszterelnök hétfőn délelőtt Pozsonyban nem volt hajlandó fogadni küldöttségüket.

Újra a szlovákiai városok utcáira vonultak a teherfuvarozók, miután a miniszterelnök hétfőn délelőtt Pozsonyban nem volt hajlandó fogadni küldöttségüket. Robert Fico csak azzal a feltétellel hajlandó tárgyalni, ha a fuvarozók befejezik tiltakozásukat az elektronikus útdíj mai formája ellen.

Folytatódik a tiltakozás Pozsonyban, ahol több tucatnyi kamion már csütörtök óta akadályozza a forgalmat a fontos Rozsnyói úton. A kamionosok jelezték, hogy várhatóan a miniszterelnöki hivatal elé vonulnak. Ott délelőtt a SITA hírügynökség szerint egy nagy rakás trágyát szórt ki egy ismeretlen teherautó.

Trencsénnél több tucatnyi kamion és személygépkocsi eltorlaszolta a cseh határ felé vezető nemzetközi közutat, így az autósoknak a városon keresztül kell eljutniuk a közeli határállomásra. Kamionoszlopok indultak meg a közutakon Zsolnán, Besztercebányán, Nyitrán, Nagyszombatban és más városokban is. Pozsonyban , Kassán és néhány más helyen a kamionosok aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Robert Fico szlovák kormányfő már vasárnap bejelentette: nem találkozik hétfőn az elektronikus útdíj ellen tiltakozó fuvarozókkal, mert nem teljesítették az akció befejezésére vonatkozó követelését. Fico ugyanakkor jelezte: tárgyalni fog hétfőn azokkal, akiket a kormány partnerének tart az útdíj kérdésében. Magát az útdíjrendszer működését a kormányfő nem tartja kérdésesnek, de elismeri esetleges negatív hatásait a fuvarozókra.

Az ő képviselőjüknek pedig a nagyfuvarozókat tömörítő CESMAD társaságot tartja, nem pedig a még csak alakulófélben levő UNAS-t. A tárgyalásra, amelyre hétfőn délután kerül sor, a munkaadók szervezete és a Slovnaft vegyipari konszern is meghívót kapott.

Brano Ondrus, a kormány sajtóosztályának vezetője bejelentette: az UNAS képviselői is részt vehetnek a délutáni tárgyaláson, ha addig befejezik tiltakozásaikat. A kis és közepes fuvarozókat tömörítő UNAS a tiltakozás befejezését elutasította.
A miniszterelnök leszögezte: tiszteli az utakon tiltakozó sofőröket, mert nehéz munkát végeznek, és sosem engedélyezné, hogy a karhatalom fellépjen ellenük. "Azonban ezeknek az embereknek is tudatosítaniuk kell, hogy az útdíjat nem szüntetjük meg. Útdíj lesz, és a rendszer működni fog" - húzta alá Fico.

A Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) ismételten hangsúlyozta: nem a január elsején bevezetett elektronikus útdíjat ellenzik, de annak mai formáját. Azt kifogásolják, hogy a január elsején bevezetett útdíj túl magas, a rendszer hibásan működik és a díjfizetés olyan utakra is kiterjed, amelyek rossz minőségűek. A közepes és kisebb teherfuvarozók azt is állítják, hogy az útdíj tönkreteheti vállalkozásukat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.