Ismét a Mabofié az EMFESZ

A cégbíróság több hónapos vizsgálat után megszületett mostani döntésével a magyar igazságszolgáltatásnak összesen négy évébe tellett az EMFESZ Kft. tulajdonosaként visszajegyezni az ukrán hátterű Mabofit azután, hogy 2009. április végén az akkori ügyvezető a tulajdonosok képviselőjének kiadva magát – teljes körű hatósági jóváhagyás mellett – egy dollárért "eladta" az akkor csúcson lévő kft.-t egy ismeretlen svájci cégnek. Azóta az EMFESZ tönkrement.

A cégbíróság 2011 november 8-i hatállyal helyreállította a Mabofi tulajdonjogát az EMFESZ Kft. felett - közölte a Dmitro Firtas ukrán vállalkozó tulajdonaként számon tartott ciprusi cég. A visszajegyzésről szóló végzés ez év február 11-i hatályú - tudtuk meg a Mabofitól.

Közleményükben emlékeztetnek, hogy 2009. április 28-án Góczi István, az akkor második legnagyobbnak számító magyar gáztársaság ügyvezetője a tudtuk nélkül, képviselőjükként fellépve, egy dollárért "eladta" a céget a máig ismeretlen hátterű svájci Rosgas AG-nak. Ezt a hatóságok rögtön bejegyezték.

Noha a Mabofi, amint tudomására jutott, kifejezte tiltakozását a szerinte csalárd ügylet ellen, a hatóságok nem vonták vissza engedélyüket. Később számos jogi fórumon indult polgári és büntetőeljárás.

A mostani visszajegyzéssel az igazságszolgáltatásnak csaknem négy évre volt szüksége, hogy a bíróságok, beleértve a Kúriát is, véglegesen meg nem történtnek nyilvánítsák a cég 2009. április 28-i csalárd eladását és visszajegyezzék a jogos tulajdonost - jegyzik meg.

Eközben az EMFESZ, amely 2008-ban még 1,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, az új "gazdák" kezében leépült, elveszítette vagyonát, gázkereskedelmi engedélyeit és ügyfeleit. A feljelentések nyomán a nyomozó hatóságok elismerték az eltulajdonítás tényét, de egy szakértői véleményre hivatkozva, amely szerint a cégnek az eladás időpontjában negatív értéke volt, megszüntették a bünügyi vizsgálatot Góczi István és társai ellen - emlékeztetnek.

A társaság tavaly áprilisban felszámolás alá került, ám egy polgári bíróság - sajátos fordulatként - néhány hónappal később megsemmisítette az erről szóló végzést. Így ma az EMFESZ nem áll felszámolás alatt, igaz, piaci tevékenységet sem végez.

A Mabofi szakértői részletesen tanulmányozni fogják az elmúlt évekre vonatkozó és birtokukba kerülő dokumentumokat, hogy megállapítsák az eltűnt cégvagyon sorsát, és megtegyék a szükséges jogi lépéseket a csalárd ügyletben részt vevők felelősségre vonása érdekében - zárja közleményét a Mabofi.

EMFESZ-központ 2010-ből - azóta elveszett a vagyon
Bócsi Krisztián 2010.12.29. Digitális 2010. december 29. EMFESZ központ, Irányító szoba. Bank Center. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.