Ismét kétéves mélyponton a forint

Nem indult jól a nap a forintpiacon. A magyar deviza euróval szembeni jegyzése a reggeli 313,50 körüli szintekről 314,40-ig emelkedett. Ami szomorú, hogy ezzel kétéves mélypontot ért el ismét a kurzus. Ezt követően azért valamit javult a helyzet, s nem sokkal dél előtt 314 alá csúszott az árfolyam.

Elemzések szerint a mai gyengülés a nemzetközi piaci fejleményekkel magyarázható. Az ukrán–orosz feszültség nagyobb lett, s bizony a gyenge kínai makroadatok sem tettek jót a piacoknak. Ennek hatása persze a feltörekvő piacokon csapódott le igazán, s ezeknek együttes következménye a délelőtti 314 fölötti ár.   

Hosszú távon alighanem fokozatosan gyengülő forintárfolyamra kell berendezkedni – magyarázta a Nol.hu-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. E mögött egy tudatos gazdaságpolitikai szándékot kell keresni – tette hozzá. Ez az elképzelés két pilléren áll: az egyik, hogy a gazdaságot hitelfelvételen keresztül alacsony kamatokkal próbálják élénkíteni, így természetesen minél alacsonyabb kamatszinteket kívánnak biztosítani.

Éppen ezért Török Zoltán szerint a Magyar Nemzeti Bank részéről látható lesz még kamatcsökkentés.

Erre részben reflektálva egy gyenge forintárfolyammal a magyar cégek külpiaci versenyképességét kívánják javítani, ami belföldi fogyasztásban az import visszaszorulását is eredményezi. 

Török Zoltán hangsúlyozta: a gyengébb és gyengülő forint kifejezett szándéknak tűnik, ám nem radikális, gyors csökkenést  kíván látni a kormány. Véleménye szerint a jelenlegi szinteken egy piaci egyensúlyi szint alakult ki, vélhetően egy darabig itt mozog majd a forint. Hozzátette: előrejelzéseik szerint szeptemberben még 315 forint körül alakul majd az árfolyam, s ezt követően jöhet még további gyengülés. A forint az év utolsó harmadában elindulhat a 320 felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.