Ismét csökkennek az üzemanyagárak

Szerdától 7 forinttal csökken a benzin és hárommal a gázolaj ára. A két termék öt-hat hónapja nem volt ilyen olcsó, pedig a kereslet meglehetősen erős.
Szerdától hét forinttal csökken a benzin- és hárommal a gázolaj ára - tudtuk meg. Ennek megfelelően számításunk szerint a benzinért 353, a gázolajért pedig 347 forintot kérhetnek a kutaknál átlagosan. A benzin kimutatásunk szerint július közepe óta, a gázolaj június eleje óta tizedével lett olcsóbb. A benzin öt, a gázolaj hathavi mélyponton áll.

Az augusztus 17-augusztus 21-i héten a Brent spot kőolaj ára 44-48 dollár között változott: heti átlagban közel két dollárral, mintegy 3,8 százalékkal mérséklődött - közölte előzetes elemzésében a GKI Energiakutató. Ezzel az olajár lejjebb került, mint az idei januári mélypont. A csökkenés a túlkínálat hatására jelentkezett, illetve egyre komolyabbak az aggodalmak a kínai gazdaság teljesítményével kapcsolatban is. A kínai valuta leértékelése sem kedvező a kínai olajkereslet szempontjából. Az elemzők folyton hangsúlyozzák, hogy az amerikai nyári vezetési szezon keresletnövelő hatása lassan elmúlik. A heti mérések szerint továbbra is 6 százalék feletti az éves üzemanyag-igénynövekedés. A határidős árak lassú emelkedést mutatnak. Az amerikai kőolajfúrások száma a múlt héten kettővel emelkedett, azaz a mérséklődő árak és bővülő kínálat mellett a palaolaj-termelők további kínálati bővítés mellett döntöttek. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) vezetői továbbra is a kitermelés bővítése mellett állnak. Egyelőre nem látszik, hogy változna Szaúd-Arábia álláspontja az OPEC politikájára vonatkozóan.

A Reuters adatközlése alapján a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 4,6 százalékkal, a gázolajé 3,9 százalékkal csökkent. Pedig az üzemanyagpiacokon továbbra is erős a kereslet: augusztusra 2,5 millió tonna üzemanyagot jegyeztek elő szállításra Európából az amerikai partok felé. Az európai dízelkínálat tovább erősödött: több mint 5 millió tonna dízel érkezhet Európába Oroszországból, az Egyesült Államokból és Közel-Keletről. A dízel határidős árai növekedést jeleznek.

Az európai benzinexport lehetősége még nem zárult le, illetve a földközi-tengeri térség piacára egyre több üzemanyag érkezik, így fokozatosan csökkennek az árak. Ezen a héten mindkét üzemanyag jól követte az olajárak esését. Az európai raktárakban magas szinten áll a tárolt üzemanyag mennyisége, az egy évvel ezelőtti szinteket körülbelül 20 százalékkal haladják meg. A forint dollárárfolyama 278,6 körül ingadozott: közel két forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy héttel korábban.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 13, a gázolajé 17 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből most 15 százalékkal több benzint és 23 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve - írja a gazdaságkutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.