Ismert amerikai alapkezelőnél államadósságunk tizede

A Szingapúrban élő Mark Möbius pénzpiaci guru nevével fémjelzett amerikai Franklin Templeton befektetési alap birtokolhatja a honi államkötvények több mint tíz százalékát. Ezzel alighanem Magyarország legnagyobb hitelezője – értesült a Napi Gazdaság.

Jelenleg több mint ezermilliárd forintnyi államkötvény lehet a Franklin Templeton befektetési alapkezelő birtokában – értesült a Napi Gazdaság befektetői körökből.

Mark Mobius

Az elmúlt időszak vásárlásai nyomán az amerikai befektetőcég rendelkezhet a magyar államadósság több mint tíz százaléka felett. Ezzel alighanem Magyarország legnagyobb hitelezőjének számít.

Az, hogy a magyar államkötvények pontosan kinek a tulajdonában vannak, hivatalosan nem tudható.

A társaság emblematikus vezetője a Szingapúrban élő, 75 éves Mark Möbius, aki feltörekvő piaci gurunak számít.

Möbius, illetve a Franklin Templeton eddig sem volt ismeretlen a magyar tőkepiacon. Korábban Fotex-részvényesként merült fel a neve, de jelenleg inkább OTP-ügyleteiről ismert. Az OMV–Mol-csatában Möbius a Mol legnagyobb spekuláns tulajdonosaként hallatta a hangját, nem épp a Mol-vezetőség pártján állva.

A jelenleg közel 700 milliárd dolláros vagyont kezelő amerikai cég megjelenésén a piaci elemzők nem lepődtek meg, hisz az alapkezelő elsősorban a hazánkhoz hasonló feltörekvő országokban fektet be. A nyugdíjpénztárak kiiktatásával a magyar állam hitelezése nagyrészt az ehhez hasonló külföldi spekulánscégekre hárul.

Esetében kevésbé fenyeget az a veszély, hogy bármely belső átrendezés folytán nagyobb mennyiségű magyar államkötvényt dobnának piacra, ami szétverhetné a magyar piacot. Feltehetőleg általános válság esetén is inkább vásárolna. Sokkal jobb ez, mint ha "banki proprietary trading deskek" vagy "hedge fundok" állnának a magyar államadósság mögött – véli Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.