A romániai Isacceánál már egyáltalán nem jön a gáz

Romániában két helységben fogadják az import földgázt: a Duna menti Isaccea település mellett lévő állomásra azonban kedden már egyáltalán nem érkezett az energiahordozóból.

Egyáltalán nem érkezett már orosz földgáz kedden a romániai tranzitvezeték Isacceánál lévő, 2-es számú állomására, jelentette be a román gazdasági minisztérium, közölve azt is, hogy a teljes nyomásvesztés elkerülése érdekében azon a helyen el kellett zárni a csapot.


Romániában két helységben fogadják az import földgázt: a Duna menti Isaccea település mellett lévő állomáson, és a Szatmár megyei Aranyosmeggyesen (Mediesu Aurit). Mivel kedden az előbbi helyre már nem érkezett orosz gáz, az importcsökkenés a korábbi 30-40 százalékról 75 százalékra rosszabbodott. Az Isaccea-2 állomásra rendes körülmények között naponta 4,7 millió köbméter gáz érkezik.


Románia napi gázfogyasztása a hétvégén még 58,5 millió köbméter volt, de a hidegebb időjárás, valamint az ünnepek utáni idei első munkanap miatt 3-4 millió köbméterrel nőt. Ezt némiképp ellensúlyozza, hogy 35 napra leállt a Petrom tulajdonában levő Doljchim vegyipari kombinát, ami napi szinten 1,2 millió köbméteres fogyasztáscsökkenést jelent.


A román illetékesek továbbra is biztosítják a lakosságot, hogy az importkiesés miatt nem kell hiányt szenvednie. A Transgaz román gázvezeték-üzemeltető illetékesei szerint a be nem érkező orosz gázt a két romániai gázkitermelő vállalat, a Romgaz és a Petrom termeléséből pótolják.

A föld alatti tározókban lévő, mintegy 2,2 milliárd köbmétert kitevő készletekből naponta további 26 millió köbméter vehető igénybe. Aranyosmeggyesnél még érkezik kisebb mennyiségű importgáz.
Emil Boc miniszterelnök nyilatkozatában megnyugtatta a lakosságot, hogy a kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

A román hatóságok az üzemanyag-felhasználás korlátozására szólították  fel a földgázzal működő hőerőműveket, szorgalmazva egyben az alternatív energiaforrások használatát. A Termoelectrica villamosművek jelezte: a földgázzal üzemelő hőerőművek energiatermelésének 50-60 százalékát tudná kiváltani pakurával történő áramtermeléssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.