Kartellgyanú az irodaszerpiacon

A hivatali gyanú szerint a Budapiért és az Ápisz illetve társult partnerei évek óta felosztották egymás között a hazai piacot és lezsírozták a közbeszerzéseket.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) majd egy tucat papír és irodaszer gyártó és forgalmazó illetve a velük kapcsolatban álló cég ellen indított kartellvizsgálatot. A GVH szerint a Budapiért Zrt. és a Apisz irodaszer Kft. illetve a kiemelt partnereik egymás között egyeztették áraikat, piaci részesedésüket illetve marketingstratégiájukat.

Az érintett cégekről az is feltehető, hogy emellett 2008-tól napjainkig felosztották egymás között a közbeszerzéseket is.A GVH az előzetes adatok alapján bejelentés nélküli helyszíni szemlét tartott a cégeknél. Ilyenkor jellemzően adathordozókat illetve egyéb, az eljárásban tárgyi bizonyítékként felhasználható eszközöket is lefoglaltak.

A Budapiért és az  Apis mellett  a GVH az I-com Iroda - Kommunikáció Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Barát Papír Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Papírbázis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az  ITV Albatech Irodagéptechnikai Kft.,  a  Papirosz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Papir-Pont Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ,a Regal Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft. és a Medi-Print Nyomdatechnikai és Egészségügyi Szolgáltató Kft. ellen indított eljárást. 

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.