Írásbeli előkészítést készít a kormány

A kormány az Országgyűlés költségvetési bizottságának felkérésére írásbeli előterjesztést készít a parlament január 29-i rendkívüli ülésnapjára - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára

Az előkészítésről levélben értesítette Varga Mihályt, a költségvetési bizottság elnökét, a Fidesz alelnökét – tette hozzá. Keller László közölte a sajtótájékoztatón közölte, hogy Varga Mihályt, a Fidesz alelnökét a hozzá intézett levélben felkérte arra, hogy küldje el a Fidesz adócsökkentési programjának részleteit, hogy érdemben lehessen vitázni róla a rendkívüli ülésen. Az államtitkár ígéretet tett arra, a pénzügyi tárca kész elvégezni a Fidesz javaslataihoz kapcsolódó modellszámításokat.

Keller László elmondta: arra is kérte Varga Mihályt, hogy ezzel egyidejűleg tájékoztassa arról a pénzügyi tárcát, hogy a Fidesz az idei és az elkövetkező évre milyen makrogazdasági feltételekkel számol, beleértve a GDP, az infláció, az export, az import, a keresetek alakulását. Azt az ezer milliárd forintos kiadáscsökkentés részletes leírását is küldje el a Fidesz a felkérés alapján, amelyről több fideszes politikus a közelmúltban említést tett a sajtó különböző orgánumaiban - kérte Keller László. Egyúttal arra is kérte a Fidesz alelnökét az államtitkár, hogy jelölje meg azokat a szakértőket, akikkel a modellszámítás során egyeztethet a pénzügyi tárca a felmerülő kérdésekről.

Keller László elmondta: szükség van arra, hogy a kormány és az ellenzék érdemi konzultációt folytasson a gazdaság helyzetéről, szükség van arra, "hogy felelősen együttműködjenek az ország érdekében és hogy megoldásokat találjanak a kialakult helyzetre" - húzta alá a pénzügyi államtitkár. Kérdésekre válaszolva elmondta: zajlik az előkészítő munka a Pénzügyminisztériumban, a tárca célja az, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legtöbb információt adja át a pénzügyi kormányzat a képviselőknek az ország jelenlegi gazdasági helyzetéről a parlamenti vitanapra készülő írásbeli előterjesztésben.

Egy másik, a költségvetés helyzetére vonatkozó kérdésre hangsúlyozta: a 2009-es költségvetés továbbra is hatályban van, ennek alapján működőképes az államháztartás, azaz nem omlott össze a költségvetés. Egy másik, a családi pótlék esetleges átalakítására vonatkozó felvetésre elmondta: a kérdés most nem az, hogy egy-egy kiragadott  részletkérdésről alakítsák ki a véleményt, hanem az, hogy átfogóan meg kell nézni, az államháztartás finanszírozása során hogyan kell átalakítani esetleg annak belső struktúráját. Meg kell nézni, végig kell gondolni, milyen szociális ellátás finanszírozható és csak ennek függvényében lehet majd felvetni a családi pótlék konkrét kérdéseit - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.