Várják a gazdaságpolitikai irányváltást

Európa nagyon beteg, ebben a környezetben - többi között az IMF-tárgyalások részeként - módosulhat a hazai gazdaságpolitika iránya. Az adósságcsökkentés helyett az adósságszolgálat fenntarthatóságára koncentrál majd - vélekedtek a Concorde Értékpapír szakértői mai sajtótájékoztatójukon.

Európa nagyon beteg, Kínában is vannak gondok, az Egyesült Államok helyzete ugyancsak messze van az optimálistól, de ott vannak javulásra utaló jelek – foglalta össze a világgazdaság helyzetét Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája mai sajtótájékoztatójukon.

Szerinte a problémákat három módon lehetne kezelni az államok számára: egyszerűen elinflálnák az adósságokat, adóztatással valamint a kifizetések átstrukturálásával. Az utóbbi eszközt lényegében senki sem szeretné meglépni. Az első megoldásnak pedig Nagy-Britanniában már látszanak a jelei.

Az európai helyzet megoldása ugyanakkor az Olaszország helyzetének a konszolidálásán múlik. Amennyiben Róma nem tudja teljesíteni kötelezettségeit a pénzpiacok felé, akkor Magyarország sem fogja. Akkor lényegében egy csődhullám fut majd végig Európán. Az már most látszik, hogy az olasz helyzet sokáig nem tarthatóak fenn, a hozamok már bőven 7 százalék fölött vannak, ezt pedig hosszútávon nem tudja fizetni a dél-európai ország.

Ennyire egyszerű ez a képlet – fogalmazott az elemző. Véleménye szerint az európai pénzügyi mentőalap az EFSF, a helyzetnek az orvoslására már nem elég. Olaszországhoz képest a EFSF „tűzereje már kevés”. Megoldási  irányként most az látszik, hogy német mintára fiskálisan átformálják Európát. Látszik, hogy Németország erre törekszik, azaz arra, hogy kétoldalú szerződésekkel szigorítsa a gazdaságok működését.

Aki elfogadja ennek a feltételeit az úgymond hozzájuthat a Európai Központi Bank finanszírozásához. Ez a mostani emelkedő kamat és hozamszinteket csökkentené – mondta Móró Tamás. Ma már látszik, hogy a görög helyzetet ugyan a vezető államok szeretnék megoldani, miután mélyen össze vannak kötve a pénzügyi rendszerek, ám valójában már mindenki az olasz problémák rendezését akarja megtenni. A mediterrán ország mérete mellett különösen azért fontos, mert nem mellékesen a legnagyobb európai kötvénypiac, s arról sem szabad megfeledkezni – szorosan a méretével összefüggésben -, hogy a második legnagyobb GDP arányos államadósságot halmozott fel.

Ugyanakkor egész Európa és pénzügyi rendszere előtt nagyon komoly kihívások állnak. Feszített lesz az európai banki tőkehelyzet. Gyenge lesz a likviditási környezet, finanszírozási problémák nem szűnnek meg. Ráadásul az európán kívüli finanszírozók adják el a európai kötvényeiket, s ebben a környezetben jövőre mintegy 600 milliárd euró banki kötvény jár le, amit meg kellene újítani, ez pedig ebben a környezetben jóval drágább lesz. Egy szó, mint száz komoly finanszírozási nehézségek rajzolódnak ki.

A gazdasági folyamatokat tekintve jó eséllyel Németország esetében is csökken a növekedés, s a hozzájuk kötődő magas exportkitettségű országok, így Magyarország esetében is hasonló folyamatokkal kell számolni.

Mi lesz Magyarországgal? Ebből a szempontból itthon aligha lesz fényes év – tette hozzá az előzőekhez Samu János, makroelemző. Az látszik, hogy eddig a kormányzati gazdaságpolitika az adósság csökkentésére koncentrált. Ez alighanem annyiban változik meg, hogy fontosabbá válik az adósságszolgálat fenntartása, reálisan vállalható kamatszintek „kialakítása”. Szinte bizonyos, hogy a formálódó IMF -megállapodás is célok érdekében zajlik majd. Erre vonatkozóan lesznek elvárásai a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak is. Abban a tárgyalópartnereink aligha engednek, hogy jövőre 3 százalék fölé menjen a költségvetési hiány.

Ennek következménye viszont az lesz – jegyezte meg Samu János-, hogy a rövid távú élénkítési tervekre nem nagyon marad majd tér. E mellett az is látszik, hogy gyors megoldások nem nagyon lesznek, nehéz hosszú, az említett priorítások mentén tett lépések hozhatnak lassú eredményeket. Az adósságszolgálat fenntartása ugyanakkor azért is elsődleges, mert a jelenleginél nagyobb bizalmat teremthet, amely révén a kamatszintek csökkenhetnek. Ennek viszont a befektetési aktivitásra is jótékony hatása lehet, amely már elősegítheti a növekedést is. Jelenleg ugyanis a Magyarországon lévő külföldi hátterű vállalkozások profitjukból alig hagynak nálunk, azokat elviszik. Ezt a bizalmat is helyre kell állítani.

Elkerülhetetlen azonban az állam további fogyókúrája. A szociális jellegű kiadások változatlanul magasak, s az államigazgatásban is van tere még a spórolásnak. Utóbbin még bőven, 200-300 milliárd forint is látszik.

Ezek mellett nyilvánvaló, hogy IMF-EU megállapodás szükséges - hangoztatta Samu János. Az pedig jelzés értékű lehet, hogy tavasszal az unió megszünteti-e a túlzott deficiteljárást Magyarországgal szemben, amennyiben ez megtörténne, az arra utalna, hogy Brüsszel az említett megváltozott prioritások mentén folytatott gazdaságpolitikát megfelelőnek és megalapozottnak tartja.

Nem lehet azonban megkerülni ebben a helyzetben az eurózóna problémáinak lecsengését, megoldását sem. Ez alapvetően határozhatja meg a helyzetünket, ha ott nem megfelelően alakul a helyzet az súlyos következményekkel járhat. Ebben az esetben az IMF- megállapodás sem lenne semmire garancia. Elég arra emlékezni, hogy 2009-ben az IMF-hitelkerettel a hátunkban „elszálltak” a forintárfolyam és a kötvényhozamok is „szétestek”.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.