Irán kijátszaná az olajfegyvert

A Perzsa-öböl olajtermelő országai nem csatlakoztak Irán felhívásához, amelyben azt kezdeményezte, hogy az OPEC tagállamai részleges bojkottot hirdessenek az Izrael gázai offenzíváját támogató országok ellen.

Magyarán olajellátásukat szüneteltessék. Az OPEC egyik névtelenséget kérő forrása a Reutersnek időszerűtlennek és valószínűtlennek nevezte egy ilyen fellépés támogatását. Maga a kezdeményező, Irán a világ negyedik legnagyobb termelője és az olajkartell - Szaúd-Arábiát követően - legbefolyásosabb tagja. A szaúdiak, Kuwait, Katar és az Egyesült Arab Emírségek közismerten amerikabarát politikát folytatnak, így Irán erős szövetségesek nélkül marad a kérdésben.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az olajfegyver kijátszása veszélyes, de ugyanakkor hatásos is lehet, hiszen a térségből származik a világ olajellátásának mintegy harmada.

Teherán egyúttal szívesen venné, ha az OPEC már februárban összeülne és megvitatná mind a politikai helyzetet, s áttekintené a január elsejével csökkentett kitermelés hatásait. Chakib Khelil, az olajkartell algériai elnöke viszont közölte: nem látja szükségét, hogy korábbi időpontra összehívja az olajminisztereket.

Mindazonáltal a konfliktus erősen hat az árakra, hiszen az amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj hordója két hetes csúcsra, 48 dollár fölé drágult hétfő délelőtt, igaz az áremelkedésben az orosz-ukrán gázvita is szerepet játszott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.