Ipari termelés: megint a járműgyártásnak örülhetünk

Januárjában az ipari termelés 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Hasonlóan az előző hónapokhoz a termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedése járult hozzá – tette közzé szerdán a KSH.

A feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, 30,6 százalékkal nőtt. Az alágon belül a szakágazatok döntő többségében kiemelkedő növekedést mértek. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,6 százalékkal visszaesett, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,0 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

Folytatódott viszont a csökkenés a gyógyszergyártásban, itt a kibocsátás 4,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - ez egyébként a szektorok közül a legnagyobb mértékű visszaesést jelentette.

Januárjában a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 14,0 százalékkal nőttek, azonban az új exportrendelések 5,4 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 12,1 százalékkal haladta meg az előző év januárit.

Az ipari export az év első hónapjában 9,3 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele januárban az alágak közül a legnagyobb mértékben, 27,5 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 11,4 százalékkal visszaesett. 

Az ipar belföldi értékesítése januárban 5,5 százalékkal csökkent 2013 azonos hónapjához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai januárban 2,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index januárban 3,1 százalékkal emelkedett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.