Ipari méreteket öltött a jobban teljesítés

Hasít a magyar ipar, a növekedés szinte megállíthatatlan. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legalábbis megint jobb teljesítményt mutatott ki.

A KSH gyorstájékoztatója szerint tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékkal emelkedett. Az elmúlt évben a termelés 7,5 százalékkal magasabb volt, mint 2014-ben.

Az ipari export volumene 13,9 százalékkal meghaladta a 2014. decemberit. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alág közül a mintegy egyharmadot kitevő járműgyártás kivitele 17 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhetedét nyújtó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 15 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 1,3, ezen belül a feldolgozóiparé 4,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Az ipar mindhárom nemzetgazdasági ágában bővült a kibocsátás: a feldolgozóipar termelése 10,2, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,3, a csekély súlyú bányászaté 0,7 százalékkal nőtt 2014 decemberéhez viszonyítva.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban emelkedett. A legnagyobb mértékű, 10,4 százalékos volumenbővülés Dél-Alföldön volt, a többi régióban 3,3 és 9,9 százalék között nőtt a kibocsátás.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.