Ipar: van még feljebb

Júliusban az ipari termelés volumene 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, azaz még tart a lendület, s folyik a korábban, még a konjunktúra erősebbnek látszó szakaszában leadott megrendelések kielégítése.
Az autóipar és a feldolgozóipar más ágainak lendületes bővülésének köszönhetően ismét két számjegyű növekedést produkált a hazai ipar. A júniusi 11,3 százalékra is rátettek egy lapáttal, igaz mostani magas számban a bázishatások, az Audi és a Mercedes gyár termelésének felfutása is szerepet játszott.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 1,6 százalékkal emelkedett.

A termelés az év első hét hónapban 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi hasonló időszak szintjét, de ahhoz, hogy a 2014-es évet jellemző adat 10 százalék fölé kerülhessen, elemzők nem sok reális esélyt látnak, hiszen a tavalyi második félévet már a konjunktúra jellemezte, a recesszióból tavasszal lábalt ki a magyar gazdaság.

A geopolitikai feszültségek kiéleződése, az orosz-ukrán válságot kísérő gazdasági szankciók kedvezőtlen hatásai már megjelentek az euróövezeti adatokban, bizalmi indexekben, A magyar adatok azonban csak egy-két hónapos fáziskéséssel reagálnak ezekre, így az előttünk álló időszakra vélhetően nem a mostanihoz hasonló kiugró növekedési adatok lesznek jellemzőek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.