Ipar? Dübörög

Sikert sikerre halmoz a magyar ipar. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiszámolta, hogy tavaly novemberben az ipari termelés volumene 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés 2015 első tizenegy hónapjában 7,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A KSH gyorstájékoztatójában azt írja: tavaly novemberben az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,4 százalékkal csökkent. Na de a termelés volumene 9,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari export volumene 10,4 százalékkal meghaladta a 2014. novemberit. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a 39 százalékot kitevő járműgyártás kivitele 14,1 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 15,6 százalékát nyújtó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 8,3 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 8,7 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 novemberéhez viszonyítva a feldolgozóipar termelése 10,3, az energiaiparé 7,2 százalékkal emelkedett. A csekély súlyú bányászaté jelentősen, 30 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak egyben csökkent a termelés. A többi alágban 0,6 és 24 százalék közötti volumennövekedést mértünk az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 15,1 százalalékkal bővült. Az alkatrészeket előállító szakágazatokban a növekedés üteme még ennél is magasabb volt.

A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Egyetlen kivétellel az iparág minden szakágazatában nőtt a kibocsátás, a legnagyobb súlyúban, az alág több mint 40 százalékát kitevő elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában 4,1 százalékkal.

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés több mint 10 százalékát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 8 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülésével összefüggésben. Az alág 11 alágazatából kilencben 2,7 és 29 százalék közötti volumenbővülést, kettőben visszaesést mértünk. A legnagyobb, az alág termelésének 24 százalékát képviselő alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 10,6 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb mértékben, 29 százalékkal a csekély súlyú dohánytermék gyártása emelkedett.

Két közepes súlyú alágban is folytatódott a növekedés: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában 19, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában 14,5 százalékkal bővült a termelés.

A kis súlyú egyéb feldolgozóipar 2015-ös, eddigi legnagyobb mértékű, 24 százalékos növekedését mértük. Az alág mindhárom ágazata 10 százalék felett bővült - a legnagyobb mértékben, 33 százalék az ipari gép, berendezés, eszköz javítása.

Egyhavi csökkenés után a szintén közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása 5,4 százalékkal emelkedett. Ezt tükrözik az iparág rendelési mutatói is.

A többi alággal ellentétben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás termelése visszaesett 11,2 százalékkal, mindkét értékesítési irányban csökkenés volt.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,9 százalékkal emelkedett 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 25, az új exportrendelések 11,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 13,2 százalékkal meghaladta a 2014. novemberit.

November végéig az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 7,3 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,6, a 36 százalékát képviselő hazai értékesítésé 3 százalékkal nőtt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,7 százalékos bővülése a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 10,2 százalékkal bővült a volumen ebben az időszakban Dél-Alföldön, a többi régióban 4,2 és 9,6 százalék között nőtt a kibocsátás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.