Internetre költöznek a celebek

Hogyan szólhat Shakira és Jazz ugyanabból a lejátszóból? Úgy, hogy két különböző szobában hallgatják. Már ez is lehetséges, miként, hogy a digitális szórakoztatás korában polcról vegyük a sztárok webhelyeit. TUDÓSÍTÁS LAS VEGASBÓL!

Ha azt kérdezik, mi volt lassan véget érő szórakoztató-elektronikai világkiállítás fő üzenete, akkor a „minden tartalmat a világhálóra kell tenni, majd azokat mindenféle eszközökkel PC nélkül is elérhetővé kell tenni, minél jobb minőségben” koncepció a helyes válasz. Ez serkenti a legjobban ugyanis az iparág növekedését, vagy hogy pontosabban fogalmazzunk, minél kisebb mértékű visszaesését. A koncepció garantálja, hogy még újabb eszközöketz lehessen nélkülözhetetlenként a fogyasztóknak bemutatni, a szoftveriparnak hogy újabb megrendelései legyenekek, a tartalomipar profitját ugye nem kell ecsetelni, hogy ne is beszéljünk az internetes-cégekről, akik egyre több műszaki megoldást és hozzáférést értékesíthetnek, mind a vállalatoknak, mind a cégeknek. Ki van találva a rendszer, és nem állíthatjuk, hogy unalmas újdonságokkal bombáznának bennünket, noha a „hálózati életmódként” emlegetett szlogen kimunkálására és érdekessé tételére már nem maradt energia így aztán szlogenek helyett maguk az újdonságok gerjesztik az érdeklődést.

Bulivezérlő multirendszer

Itt van például egy Linksys találmány, amely arra jó, hogy ne kelljen két mini-hifit venni és a lakásban szanaszét hagyni a CD-ket. Ha apuka Jazz-re kortyolgatná a skót viszkit a dolgozószobájában, anyuka pedig közben Shakira tüzes latin dallamaival dobná fel a vasalás élményét, miközben a tini fiú kőkemény metált hallgat a lehetőleg hangszigetelt szobájában – ezzel a cuccal menni fog a dolog, úgy, hogy közben csak egy eszközt használ a család. A kétségkívül bonyolult nevű Linksys by Cisco wireless Home Audio Solution otthoni hangrendszer a legújabb, „n” szabványú wifi segítségével hangot továbbít egy központi médiacenterből a lakás különböző pontjain elhelyezett hangszórókba. A hangminőség a helyszíni tapasztalatok alapján remek. A felhasználók persze ugyanazt a számot is hallgatják az egész házban, vagy más-más zenét juttathatnak el a különböző helyiségekbe, tehát akár egy sokoldalú házibulit is meg lehet oldani az újítással.  Ha az internetre csatlakoztatjuk, akkor több millió dalt tesz azonnal elérhetővé az olyan integrált szolgáltatások révén, mint a Rhapsody, az AudioLounge és a RadioTime, amelyek az USA-ban nagyon népszerűek az online világban. Opcionális tartozék hozzá az iPOD dokkoló, így hozott anyagból is lehet bulizni.

Médiagyűjtő és megosztó

Mellesleg, mondja a Linksys egyik fejlesztője, kiválóan működik a cég újonnan bejelentett Media Hub médiaközpontjával is, amely összegyűjti és megjeleníti az otthoni és netes hálózatokon tárolt összes média-tartalmat, úgymint kép, videó, zene, stb. Mindezt nem csak otthonról, hanem a világ bármely pontjáról elérhető webböngészőn keresztül is megtehetik az ultra-mozgékony felhasználók. Kétségkívül tény: az ilyen megoldások hatékonyan segítik az eligazodást az egyre terebélyesedő fotóalbumokban, videógyűjteményekben és zenetárakban, kivált, ha azokat többféle ingyenes netes szolgáltatás segítségével tároljuk.

Weblapot a polcról

De segítségükkel hozzáférhetünk kedvenceink hivatalos weboldalain tárolt tartalmakhoz is. Kevésbé érdekes a felhasználók számára, de a sztárok menedzsmentje ma hamarosan nem fogja programozók hadát mozgósítani egy-egy híresség oldalának megalkotásához. Elég csak kész megoldásokat „levenniük a polcról” s testreszabni azokat. Ilyen a Cisco most bejelentett Eos nevű szoftverplatformja. Lehetővé teszi média- és szórakoztatóipari társaságok számára, hogy a népszerű tartalmak köré online közösségeket építsenek fel, és így az internet segítségével „menedzseljék” az érdeklődést, azaz a bevétel-szerzést. Tehát egy olyan integrált platform, amely egyetlen környezetben egyesíti a közösségi, a tartalomkezelési és a site-adminisztrációs funkciókat. Magyarul: a Warner Music Group, amelyik megvette a megoldást, ugyanazt a szoftvert használja Laura Izibor és Sean Paul és később számos más celeb webhelyei számára. Mindezt úgy, hogy néhány webfejlesztő az egészet koordinálni tudja és senki nem fogja észrevenni, hogy a sok-sok különböző portál mögött ugyanaz a rendszer van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.