Ébresztő-órát tartottak Azurákék

Fontos állomásához érkezett a tanév végére az Ébresztő-óra elnevezésű, speciális ismereteket nyújtó oktatóprogram: a gyermekjogi ismeretekre fókuszáló, interaktív előadássorozat diákhallgatóinak száma átlépte az 5500-at. Az UNICEF (az ENSZ Nemzetközi Gyermekalapja) szakemberei által kidolgozott programmal a szervezők december végéig hétezer általános és középiskolást szeretnének elérni. Az utolsó előadások egyikét D. Tóth Kriszta, az UNICEF magyarországi nagykövete és Azurák Csaba, a TV2 hírműsorának főszerkesztője, az ismeretterjesztő kezdeményezés segítője közösen tartotta az egyik XIII. kerületi általános iskolában.

D. Tóth Kriszta és Azurák Csaba is előadott
D. Tóth Kriszta és Azurák Csaba is előadott
Unicef Magyar Bizottsága

Az országos gyermekjogi oktatóprogram 2014 márciusában vette kezdetét, s abban az év végéig kétezer diák vett részt. Az ingyenes, játékos Ébresztő-órákat önkéntes előadók tartják. A 4–12. osztályos gyermekeknek szóló gondolatébresztő tanórák a gyermekjogokról, a gyermekek helyzetéről, a velük szembeni erőszakról és annak kivédéséről szólnak.

Nagyon is szükséges ezzel a témával foglalkozni, ezt a mindennapi tapasztalatok és a felmérések adatai egyaránt alátámasztják. Egy, az UNICEF által végzett kutatás szerint ugyanis Magyarországon három gyerek közül kettő nem ismeri a jogait, és nem tudja, hova forduljon, ha bántalmazás érné. Az adatok aggasztóak: a gyermeket érő bántalmazások 25 százaléka fizikai, öt százaléka pedig szexuális erőszak. A 24 év alatti fiatalok körében 2009 óta negyven százalékkal többen lettek öngyilkosok, mentális problémákkal félmillió gyerek küzd.

Az Ébresztő-óra program, amely a Telenor Magyarország támogatásával valósul meg, a kezdetek óta, vagyis tizenöt hónap alatt, 42 településre, több mint száz iskolába, kétszázhúsz osztályba jutott el. A gyerekjogi kérdésekről az UNICEF kiképzett előadói – szám szerint 123-an – beszélgetnek a gyerekekkel. A nemzetközi szervezet magyar bizottsága azt szeretné elérni, hogy 2015 végéig már hétezer gyermek részesüljön a sajátos területet érintő ismeretekben. Erre minden esély megvan: a programnak Budapesten kívül már Veszprémben és Debrecenben is vannak trénerei. (T. S.)

Hasznos honlapok

Az Ébresztő-óra programhoz csatlakozni kívánó osztályok az Ebresztoora.unicef.hu oldalon regisztrálhatnak. Az Unicef.hu oldalon megtalálhatók azok a lehetőségek, amelyekkel a gyermek-egészségügyi, oktatási, gyermekvédelmi és gyermekjogi programokat folytató nemzetközi szervezet magyar bizottságának munkáját lehet támogatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.