Intelligens városokat fejlesztenek

Mobiltelefon-alapú szolgáltatások sorával intelligenssé tenné hazánk városait a Nemzeti Mobilfizetési (NMF) Zrt. A heroikus feladatot országos reprezentatív felméréssel alapozták meg. A magyar Smart City Platform megálmodóinak a megvalósítással várniuk kell.

Még akkor is, ha Veres Mihály szerint, az első lépéseket az egységes mobilparkolási rendszer kialakításával máris megtették. Az NMF Zrt. vezérigazgatója sajtóbeszélgetésükön elmondta: az ország 74 városában elérhető szolgáltatás sikerét mutatja, hogy a fővárosban az autósok nyolcvan, vidéken hatvan százaléka a mobilrendszert használja parkoláskor.

Az intelligens város túllépne a parkolás keretein, és a smart city fejlesztések egységes technológiai platformjának kialakításával megbízott cégnél számba is vették a lehetőségeket. Az NMF kutatásának tanúsága szerint, a 8,5 millió magyarországi mobiltelefon-használó 57 százaléka okostelefonnal rendelkezik. Nagyjából hetven százalékuk információszerzésre, tájékozódásra, ügyintézésre is használja készülékét, a 15 éven felüliek 23 százaléka már fizetett is mobiljával.

Az SMS-küldéssel vagy telefonhívással intézett fizetést a megkérdezettek 72 százaléka ismerte, ötöde használta. A válaszadók 58 százaléka tud róla, hogy a mobilszámla terhére is fizethet telefonjával, de a lehetőséggel kilenc százalékuk élt. A bankszámlát terhelő és a mobiltárcás fizetésről a megkérdezettek fele hallott, három-négy százalékuk próbálta is.

Mindezek alapján az NMF-nél úgy vélik: a smartcity-fejlesztések hét stratégia területen juthatnak szerephez. Az intelligens megoldások alkalmazását az egészségügyben a megkérdezettek 73-79 százaléka tartotta fontosnak. Ezek jók lehetnek az időskori demenciában szenvedő, esetenként elkóborló személyek követésére. De megoldható az is, hogy az otthoni vérnyomásmérések eredményei automatikusan eljussanak a háziorvos számítógépére, megspórolva a gyakori utazást.

A smart-alkalmazások helyet kapnak a közbiztonság területén. A megkérdezettek 86-91 százaléka hasznosnak tartotta a közterületeket figyelő kamerák és más hasonló berendezések alkalmazását. A közigazgatásban az intelligens megoldások lehetőséget adnak az ügyintézés egyszerűsítésére, de a környezetvédelem, az oktatás, a turizmus, a kultúra területén is lesz szerepe. Meghatározó előrelépést a közlekedésben hozhat a smart city. Az egységes elektronikus jegyrendszer bevezetésének előkészületei már megkezdődtek. A mobiltelefonos pilotrendszer Debrecenben épül majd meg 2016-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.