Inspiráló környezetváltozás

Idén negyedszer hirdette meg kortárs képzőművészeti csereprogramját az Union Biztosító és az Amadeus Művészeti Alapítvány. A kétfordulós zsűrizést követően Prágába, a Cerny Alapítvány által működtetett Meet Factory kortárs képzőművészeti központba Friedvalszki Márk grafikusművész, az észt MoKS kulturális szervezet alkotóházába Szabó Klára Petra festőművész utazhat.

A cseh és az észt rezidensprogramra ezúttal is olyan 35 év alatti alkotók jelentkezhettek, akik a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tagjai, és az alapítvány égisze alá tartoznak. A külföldi tapasztalatszerzésre évente ketten kapnak lehetőséget egy olyan országban, ahol az Union Biztosító anyacége, a Vienna Insurance Group tevékenykedik. Az ösztöndíj ezer euró, szállásról és műteremről a fogadó intézmény gondoskodik, s a környezetváltozás által inspirált műveket az ösztöndíjasok hazatérésük után kiállításon mutathatják be. Magyarországra ugyancsak ketten érkeznek a csereprogram keretében, ők az ösztöndíj alatt az alapítvány apartmanházának vendégszeretetét és alkotói légkörét élvezik.

Szabó Klára Petra: CWP sorozat (részlet)
Szabó Klára Petra: CWP sorozat (részlet)

A program kezdettől fogva az FKSE szakmai közreműködésével valósul meg. A magyar nyertesek személyéről – a zsűri rövid listája alapján – idén is a két külföldi intézmény döntött, és nálunk is hasonló módon történt a külföldi művészek kiválasztása. A két külhoni partner ezúttal is a prágai Meet Factory, valamint az észt MoKS kulturális szervezet volt. Ez utóbbi bázisa Észtország délkeleti részén, Tartu városától 40 km-re található egy Mooste nevű faluban. A MoKS egy művészek által működtetett projekt, tevékenységének középpontjában a helyi hagyományok ápolása, az ökológiai és társadalmi felelősségvállalás, valamint a művészi kísérletezés áll.

Az Amadeus Művészeti Alapítvány és az Union Biztosító 2009 decemberében fogott össze. Együttműködésük fő színtere az Amadeus Alkotóház, amely ideális környezetet kínál a fiatal festő- és szobrászművészek számára. Az alapítvány kiállítótere, az Amatár 2011-ben jött létre,majd a következő évben elindult a rezidensprogram. A fiatal művészek hazai és külföldi kiállításai a közös munka eredményei, amely kiterjed a műtárgybérletre, valamint a művészeti albumok és kiadványok létrehozására is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.