Innovációs központ Tatabányán

Új innovációs központ alapkövét helyezte el Tatabányán Bencsik János polgármester, országgyűlési képviselő, egyben a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyekért és otthonteremtési politikáért felelős államtitkára.

Ünnepélyesen elhelyezték az Iptech-Inno Ipari Technológiai Innovációs Központ alapkövét Magyarország ötödik legnagyobb ipari parkjában, Tatabányán pénteken.

A létrejövő innovációs központ egyik legfontosabb feladata a helyi kis és középvállalkozások megerősödésének elősegítése azért, hogy alkalmassá váljanak a magasabb hozzáadott értékű innovációs tevékenységek végzésére is - mondta el Fodor Edit ügyvezető igazgató.

Hozzátette: az innovációs központ modern irodai infrastruktúrát és széleskörű kutatási, fejlesztési innovációs tanácsadási szolgáltatásokat kíván nyújtani a betelepülő cégek és más partnerek, például oktatási intézmények, informatikai cégek számára.

Az ünnepségen Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyekért és otthonteremtési politikáért felelős államtitkára - egyben Tatabánya polgármestere és országgyűlési képviselője - elmondta: két-három éve vált egyre szorítóbbá az innovációs háttér hiánya. Szerencsés egybeesésnek nevezte, hogy az ország gazdasági talpra állításában a kormány kiemelt szerepet szán a zöld gazdaságnak. Mint mondta, az Új Széchenyi Terv középpontjában szintén a zöld gazdaság fejlesztése áll, beleértve az energiahatékony épületek építését, a meglévők felújítását, a hazai gazdasági szereplők energiahatékonyságának javítását, s az alternatív, megújuló energiák elterjesztését.

A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának rektora, Hajtó János professzor kifejtette: innováció nélkül nem lehet kitűnni sem a globális, sem a helyi versenyben. Hozzátette: a főiskola, magyar vállalatokkal együtt, maga is részt veszt különböző berendezések, technológiák kifejlesztésében. Konkrét eredményeit az intézmény adaptálni szeretné a tatabányai ipari parkba.

Az új innovációs központ a tervek szerint a tatabányai térség termék- és technológiafejlesztési, megújuló energiahasznosítási és öko-innovációs fejlesztési központjává válik a jövőben. Az építkezés októberben kezdődik el, és 2011 májusában fejeződik be.

A csaknem 2 ezer 800 négyzetméter hasznos területű, többszintes, akadálymentesített központot az e célra létrehozott projektcég, az Iptec-Inno Ipari Technológiai Innovációs Központ Projekt Kft. valósítja meg saját erő, bankhitel és uniós pályázati pénzforrások felhasználásával.

A központ megvalósításához az IpTech-Inno Kft. több mint 283 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.