Ingyenes térkép szolgáltatás a Google-tól Magyarországon

Ingyenes navigációs programot indított el Magyarországon a Google, a szolgáltatás egyelőre Androidos okostelefonokon érhető el.

Darren Baker projektmenedzser a szolgáltatást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, a Google térképszolgáltatásával összehangolt navigációs szolgáltatás előnye, hogy a tervezésnél nem csak közterületeket, hanem cégneveket, épületeket is meg lehet adni úticélként, elgépelés esetén korrigálja a szöveget, műholdas nézetet is lehet választani, az útvonal megtervezésénél pedig figyelmbe veszi a dugókat is.

Lehetőség van arra is, hogy a Street View szolgáltatással is összehangolják, de ez egyelőre Magyarországon nem elérhető. A megjelenítés a hagyományos mellett 3D-s is lehet, amelynek szemszögét folyamatosan lehet változtatni, és a szolgáltatás akkor is elérhető marad egy ideig, ha a telefon elvesztette az internetkapcsolatot.

A menedzser kérdésére válaszolva elmondta, egyelőre az 1.6-os, vagy annál magasabb verziószámú Androidos okostelefonokra érhető el a szolgáltatás, de az iPhone-t gyártó Apple-lel is tárgyalásban vannak. A tesztek eredményei alapján a programot egy telefon 2-3 órát képes futtatni töltés nélkül. Kiemelte, hogy a világon 200 milliónál is többen használják a Google térképszolgáltatását, közülük 40 százalék mobiltelefonról csatlakozik, akik 20 milliárd kilométert vezetnek évente.

A Google térkép legutóbbi verziójában Darren Baker elmondása szerint a térképek megjelenítését változtatták meg, így a korábbihoz képest századannyi adatot kell a telefonnak letöltenie. Az okostelefonok mindig a legfrissebb adatbázishoz férnek hozzá, mivel folyamatos internetkapcsolatban marad a program.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a sajtótájékoztatón visszatekintve az elmúlt pár évre azt mondta, 2004-ben már több mobiltelefon volt a világon, mint bankkártya, 2008-ra pedig a rádiók számát is meghaladta, mára mintegy 5 milliárd készülék van, a lakosság 75 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal. A becslése szerint 2012-re a mobiltelefonok száma meghaladja majd az asztali számítógépek, laptopok számát is. Emiatt a Google Heal Edina elmondása szerint elsősorban a mobiltelefonokra fejleszti a szolgáltatásait, ezt követik csak a laptopok, és asztali számítógépek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.