Ingyenes készpénzfelvétel: tízből nyolc

A lakossági számlák 40 százalékára igényelték eddig az ügyfelek a díjmentes készpénzfelvételt, ami azt jelenti, hogy a banki ügyfelek 80 százaléka élt a lehetőséggel.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, folyamatosan emelkedett az utóbbi időben a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételt kérők száma, a bankok visszajelzései alapján a számlaszámok 40 százalékára regisztrálták igényüket az ügyfelek. Egy átlagembernek átlagosan kettő darab számlája van (9 millió számla jut 4,5 millió ügyfélre), ezért a fenti 40 százalékos arány azt jelenti, hogy az ügyfelek 80 százaléka élt a lehetőséggel, ami 3,6 millió ügyfelet jelent.

Egy ügyfél csak egy számla esetében kérheti a díjmentességet. Legkésőbb decemberig kell felállítaniuk a bankoknak az ezt ellenőrző monitoring rendszert. Addig nem kizárt a szabálytalanság. Ha valaki több számlára kérte a díjmentességet, a jogosulatlanul igénybe vett díjmentes ATM-használat költségét utólag ki kell fizetnie. A jelenlegi díjterhelés döntő részét a tranzakciós illeték teszi ki, kisebbik része jut csak a bankoknak - idézi a Pénzcentrum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.