Ingyen, meghatározott időkeretben

Így zajlik a pro bono tevékenység, amellyel valamely terület képviselői szaktudásukkal egy nonprofit szervezet munkáját segítik. Eredete a római időkre nyúlik vissza, a pro bono publico, a köz javára végzett munka alatt akkoriban ingyenes jogi tanácsadást, segítséget értettek. Az önkéntességnek ez a speciális módja lassan Magyarországon is gyökeret ver, és mind változatosabb formában ölt testet.

Ami Amerikában a hatvanas évek óta és Nyugat-Európában is több évtizede a vállalati kultúra része, nálunk még kevéssé ismert, gyerekcipőben járó tevékenység. Idehaza elsősorban a multinacionális vállalatok hazai leányai és ügyvédi irodák vállalkoznak arra, hogy egy-egy civil ügy sikerét tudásukkal, ingyenes szakmai tanácsadással segítsék elő. Arról, mit jelent a pro bono támogatás, hányféle formája van, hogy lehet előmozdítani és mennyi előnnyel jár, neves hazai és külföldi előadók beszéltek sűrű egymásutánban azon a konferencián, amelyet a napokban rendezett meg az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA).

Minden megvásárolt hátizsák kapcsolatot teremt egy családban és egy intézetben élő gyerek között
Minden megvásárolt hátizsák kapcsolatot teremt egy családban és egy intézetben élő gyerek között
Taskovics Dorka

Mint elhangzott, a pro bono – tehát ingyen és előre meghatározott ideig – nyújtott tanácsadás és szakmai segítség számtalan területen megnyilvánulhat. Ez a hagyományos, jogi tanácsadáson túl lehet szervezet- és menedzsmentfejlesztés, marketing és pénzügyi tanácsadás, mentorálás, olyan szolgáltatás, amelynek a piaci árát a fogadó szervezet amúgy nem tudná megfizetni. A pro bono projektek egyúttal kiváló lehetőséget kínálnak a vállalatok számára is, munkatársaik sokat tanulhatnak az új helyzetekből, sőt, a vállalaton belüli tehetséggondozás és elköteleződés fontos eszközeivé is válhatnak.

– Ez egy fejlődési folyamat, a pro bono munka az önkéntesség magasabb szintje. Fontos, hogy minél több vállalat megértse az előnyeit, s azt gyakorlata részévé tegye. Egyelőre sok helyen a személyes motiváció ad lökést egy-egy projekt kibontakozásának, míg másutt a pro bono tevékenységet már beépítik az éves tervbe is. A konferencia iránti fokozott érdeklődés mindenesetre azt jelzi: sok céget érdekel a téma, s nem csak azért, hogy imázsa javuljon. Minden túlzás nélkül állítható, hogy a társadalmi ügyek segítése az üzleti fejlődés egyik sarokpontja, mert önzetlen, tehetséges és fejlődőképes emberek kellenek hozzá – fogalmaz F. Tóth András, az ÖKA ügyvezető igazgatója.

Azt mondja, vannak egynapos és hosszabb – ám mindig határozott idejű – projektek is, a lényeg, hogy civil és vállalati összefogásban egy konkrét ügy, cél valósuljon meg.Mint például a sok ingyenórával létrejött Cókmók hátizsák (tervezője Kovács Bori), amelyből minden második darabot olyan gyerekek kapják, akik valamilyen ok miatt nem élhetnek a családjukkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.