Ingyen mail harmincezer egyetemistának

Bármily hihetetlen, eddig harmincezer debreceni egyetemistának nem volt egyetemi e-mail címe. Most már lesz, mindezért pedig egy fillért sem kell fizetnie az egyetemnek.

Több tízmillió forintot, valamint munkaerőt takarít meg a Debreceni Egyetem azzal, hogy innovatív, teljes mértékben felhő alapú megoldással valósítja  meg mintegy 30 ezer hallgatójának levelezését.  A szolgáltatást a Microsoft Magyarország ingyen biztosítja az egyetemnek, s talán hihetetlennek tűnik, de így valósulhat meg, hogy a patinás egyetemen immár a hallgatóknak is legyen „belsős" email címe, s hozzá 50 gigabájtos tárhelye.

Konyhás István / Fotó

- Az ingyenesség nagyon vonzó volt, mégsem ugrottunk a lehetőségre azonnal. Számunkra ugyanis a biztonságos adatkezelés is alapfeltétel volt, vagyis, fontosnak tartottuk, hogy a szolgáltatás integrálható legyen az egyetem saját felhasználói azonosító rendszerével, hogy a felhasználók azonosítása a mi saját szerverünkön történjen, így semmilyen érzékeny adatot nem viszünk ki az intézményen kívülre – mondta lapunknak, a Népszabadságnak Tóth Attila, a Debreceni Egyetem informatikai vezetője. Hozzátette: saját erőből meg sem tudtak volna valósítani egy ekkora rendszert, s gyorsan felmérték azt is: mekkora hardver- üzemeltetési- és energiaköltséget takarítanak meg azzal, hogy a Microsoft szolgáltatását használják. Nem kell szervereket, tárolási kapacitást vásárolni és üzemeltetni, valamint a felhasználók kezelése is sokkal egyszerűbb.

A redmondi informatikai cég magyar leánya másfél éve lépett stratégiai együttműködésre a kormányzattal, ennek keretében minden oktatási intézménynek ingyen biztosítják a más szolgáltatások mellett a Digitális Oktatási Alapcsomagot. Az 52 milliárd forint értékű felajánlás része az Office365-höz való ingyenes hozzáférés is. – Az ország versenyképessége a diákok versenyképességén múlik. Nagyon fontosnak tartjuk tehát, hogy a magyar fiatalok, különös tekintettel az egyetemistákra, a legmodernebb informatikai eszközök használatával tanulhassanak, hiszen a nemzetközi versenyben így tudnak a leghatékonyabban érvényesülni – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője.

Hogy miért fontos a hallgatók egyetemi email címe? Sokak szerint ezt nem is érdemes magyarázni, ám annak fényében mégis érdemes, hogy a debreceni hallgatók eddig leginkább gmailes, freemailes, citromailes címekkel leveleztek. Ez a belső kommunikációban meglehetősen kaotikus viszonyokat hozott, elvégre nyomon követhetetlen volt, hogy egy hallgató megkapott-e, elolvasott-e az egyetem, vagy épp a tanárok által neki küldött levelet. De érezték a hátrányt a diákok is, elvégre egy sor kedvezmény igénybevételéhez kell már egyetemi email cím – idézte fel a ma már múltnak számító viszonyokat Tóth Attila.

Konyhás István / Fotó

Ma, amikor már a címek kiosztása zajlik, elmondható: a szeptemberben kezdők ebből mit sem éreznek majd, a hallgatók pedig máris használhatják az Office 365 minden szolgáltatását, beleértve az online dokumentumkezelést és tárolást (amihez 1 terabájtos tárhely is jár), az internetes közös munkát, vagy éppen a videokonferencia és az online kommunikációs megoldásokat.

A nemzetközi kapcsolatok terén ezek használata elengedhetetlen, ha például egy nemzetközi kutatási projektre, vagy épp egy másik ország másik egyetemén tanulóval közösen készített tudományos munkára gondolunk – mondja Merényi Ádám, aki azonban felhívja a figyelmet arra is: a diákoknak meg kell mutatni és tanítani, hogyan segít az informatika a tanulásban. Ezzel egyetért Tóth Attila is, ám egyetemi informatikai vezetőként mindezt csak második lépésnek tartja. Előbb a most bevezetett rendszer használatát kell fixen a mindennapok és az egyetemi kommunikáció szerves részévé tenni, aztán lehet továbblépni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.