Ingyen e-mail 30 ezer diáknak

Több tízmilliós beruházási és üzemeltetési költséget takarít meg a Debreceni Egyetem azzal, hogy felhőalapú megoldással valósítja meg mintegy 30 ezer hallgatójának levelezését. A megoldás a felsőoktatásban innovatívnak számít: a patinás egyetem nem tudta biztosítani a hallgatóknak az egyetemi e-mail címet és tárhelyet, a 30 ezer hallgató kiszolgálásához szükséges hardverüzemeltetési és energiaköltséget képtelenek lettek volna előteremteni.

A szervezet a kormány és a Microsoft együttműködésének köszönhetően olcsóbb technológiát is kap. A felhőalapú megoldással nem kell szervereket, tárolási kapacitást vásárolni és üzemeltetni, és a felhasználók kezelése is sokkal egyszerűbb. Persze mindemellett lehetőségük van ingyenesen igénybe venni a Microsoft által kínált Digitális Oktatási Alapcsomagot, amelynek része 50 gigabyte tárhely és az Office 365 csomag díjmentes használata is. Az év elején a debreceni hallgatók még gmailes, freemailes, citromailes címekkel leveleztek.

Ez a belső kommunikációban kaotikus viszonyokat hozott: követhetetlen volt, hogy egy hallgató megkapott-e, elolvasott-e egy neki küldött egyetemi vagy tanári üzenetet. Érezték a hátrányt a diákok is, elvégre egy sor szolgáltatás vagy éppen valamilyen vásárlási kedvezmény igénybevételéhez kell már egyetemi e-mail cím – idézte fel a Népszabadságnak Tóth Attila, a Debreceni Egyetem informatikai vezetője. A kormány és a redmondi cég 52 milliárd értékű megállapodása már másfél éve köttetett, ám van oka annak, hogy Debrecenben csak most kezdik használni az ingyenes csomagot.

– Számunkra a biztonságos adatkezelés is alapfeltétel volt, vagyis hogy a szolgáltatás integrálható legyen az egyetem saját rendszerével. Azazhogy a felhasználók azonosítása a mi saját szerverünkön történjen, így semmilyen érzékeny adatot nem viszünk ki az intézményen kívülre – mondta Tóth Attila. Nemrég osztották ki a címeket. A szeptemberben kezdők már a beiratkozáskor megkapják a címet, s onnantól használhatják az ingyenes szolgáltatásokat, beleértve az online dokumentumkezelést és -tárolást (amihez egy terabyte-os tárhely is jár), az internetes közös munkát, vagy éppen a videokonferencia és az online kommunikációs megoldásokat.

– A nemzetközi kapcsolatok terén ezek használata elengedhetetlen, ha például egy nemzetközi kutatási projektre vagy épp egy másik ország másik egyetemének hallgatójával közösen készített tudományos munkára gondolunk – mondja Merényi Ádám. A Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője azonban felhívja a figyelmet arra is: a diákoknak meg kell mutatni és tanítani, hogyan segít az informatika a tanulásban. Ezzel egyetért Tóth Attila is, ám egyetemi informatikai vezetőként mindezt csak második lépésnek tartja. Előbb a most bevezetett rendszer használatát kell fixen a mindennapok szerves részévé tenni – mondja –, aztán lehet továbblépni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.