Ingatlanspekulánsoknak kedvez a kormány

Az Orbán-kormány által kidolgozott kedvezményes lakáshitel-koncepció az ingatlanspekulánsoknak kedvez, mert az akár 6,5-7 százalékos kamatú forrásból elvileg korlátlan mennyiségű lakás vásárolható - mutatta ki a Napi Gazdaság.

A Napi Gazdaság szerzői az Orbán-kormány által kidolgozott kedvezményes lakáshitel-koncepció átvizsgálásával arra jutottak, hogy az egyedülálló lehetőségeket nyújt az ingatlanspekulánsoknak.

Lényegében ugyanis korlátlan mennyiségű lakás vásárlásához igénybe vehető a lap számításai szerint akár 6,5-7 százalékos kamatozású hitellehetőség: szinte csakis a vevő hitelfelvételi képessége - anyagi helyzete - szab határt. Akár bajba jutott - azaz lejárt tarozású - lakás is vásárolható. Öt év tartás után pedig az ingatlan eladása már adómentes. Így - ha a piac túljut a mélyponton - a kamatkedvezmények lejártát követően akár tetemes haszonnal értékesíthető is.

Néhány feltételnek kell csak megfelelni. A lakás szerződéskötéskori értéke kisebb kell legyen Budapesten a 15, vidéken a tízmillió forintnál. (Ez igaz a forgalmazott lakások zömére.) A bajba jutott adósnak ott kell laknia, majd az adásvételt követően másik lakást kell vennie − adott esetben szintén kedvezményes kamatozású hitelből −, s a vételár nem lehet kisebb a megállapított forgalmi érték 80 százalékánál.

A kamatkedvezmény az állampapírhozamok meghatározott százaléka, melynek mértéke öt év alatt 50 százalékról 30-ra csökken. Ez egyéves állampapírhozamnál 3,05−1,9 százalék, ötévesnél 3,6−2,2 százalék kedvezményt jelent. Így a korábban megszokott − nem a mostani, csúcsra járatott − lakáshitel kamata akár 6,5−7 százalékra is csökkenthet. Ez a svájcifrank-hitelek kamataival is versenyképes lehet, árfolyamkockázat nélkül - szögezi le a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.