Ingatlanpiac: többet kérnek az eladók

Országosan tízezer forinttal, Budapesten átlagosan 42 ezer forinttal ugrott meg a házak és lakások négyzetméterenkénti irányára 2013 októbere és 2014 márciusa között – derül ki a Jófogás.hu-n található ingatlanárak elemzéséből.

Összességében továbbra is Budapesten a legmagasabbak a kínálati árak. Legolcsóbban pedig Nógrád megyében lehet új lakásra szert tenni. Miközben októberben még 208 ezer forint volt a fővárosi házak és lakások átlag négyzetméterenkénti ára, addig márciusban már 250 ezer forintot kértek értük. A 42 ezer forintos áremelkedés egy 30 négyzetméteres garzonlakás esetében több mint egymillió forint pluszt jelent a tavalyi árakhoz képest.

Meglepő módon azonban nem a főváros viszi a prímet. A Jófogás,hu adatai szerint Heves megyében történt a legnagyobb áremelkedés, ahol egy négyzetméterért márciusban 258 ezret kértek az eladók, szemben az októberi 127 ezer forinttal. A másik sereghajtó Tolna megye, ahol időközben a 212 ezer forintos árról 125 ezerre csökkent a lakások és házak négyzetméterára.

Az emelkedést tekintve a középmezőnyben végzett Somogy megye, ahol négyzetméterenként 20 ezer forinttal emelkedtek az árak (180 ezerről 200 ezerre), a csökkenésben pedig Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye mutatták a középutat, 10-17 ezer forintos áreséssel.
Borsod, Csongrád, Nógrád, Szabolcs és Vas megyében az irányárak majdhogynem változatlanok maradtak.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.