ING-BMW óriásüzlet az autópiacon

Egymilliárd dollárért adja el autólízing üzletágát a holland ING pénzügyi szolgáltató csoport, hogy törleszteni tudja az állammal szemben fennálló tartozását. A vevő a készpénzben mostanság igencsak dúskáló bajor BMW autógyártó.

Az ING a gazdasági-pénzügyi világválság kirobbanásakor tízmilliárd eurós kölcsönt kapott a holland államtól, hogy teljesíteni tudja kötelezettségeit. Ennek a soron kívüli támogatásnak a visszafizetését már korábban megkezdte, egyes vagyonelemeinelk eladásából származó bevételeit felhasználva ehhez. A kölcsön fejében az amszterdami székhelyű csoport vállalta, hogy érdemi átszervezéseket hajt végre, átláthatóbbá és hatékonyabbá téve ezzel működését.

Az autólízing üzletág eredetileg nem szerepelt az értékesítendő vagyonelemek listáján, meglepetésszerű meghirdetését június huszadikán jelentették be. Holland lapértesülések szerint eredetileg négymilliárd eurót ér, igaz hárommilliárdos adósságot cipel magával. Európa szerte 240 ezer gépjármű lízingelését végzi, 1200 alkalmazottnak megélhetést adva.

Jan Hommen vezérigazgató szúkszavú közleményében azzal is magyarázta a leválasztást, hogy ezentúl szigorúan az alaptevékenységeikre kívánnak koncentrálni. Az ügylet révén az ING tőkemegfelelési mutatója is javul, számítások szerint 17 bázisponttal.

Az átadás-átvétel a tervek szerint a negyedik negyedévben zárul, az ING Car Lease ezzel a BMW Alphabet nevű hasonló profilú cégéhez kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.