Informatikára muszáj költeni

Mintegy 300 milliárd dollár bevételtől esik el az informatikai ágazat a következő négy évben amiatt, hogy a pénzügyi válság következtében a cégek és a lakosság némileg visszafogja az ilyen költéseit. Jövőre szelíd, 2,6 százalékos növekedéssel lehet számolni a területen, ami főképp Közép és Kelet-Európának, Közel-Keletnek és Afrikának és Latin Ame-rikának köszönhető.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben a gazdasági előrejelzések a korábban várt enyhe emelkedésről drasztikus csökkésre változtak, az információs technológiai ágazat ellen tud állni a lefelé irányuló húzásának – mondta John Gantz, az IDC kutatási igazgatója. Állítását azzal magyarázza, hogy az informatika mára mélyen beépült számos vállalati funkcióba és kiemelt szerepet játszik a hatékonyság és a termelékenység további emelésében. Mindezek miatt a társaság jövőre az IT költés növekedésére számít.

Természetesen ezen a területen is változásokat hozott a válság: a korábban prognosztizált 5,9 százalékos növekedés helyett már csak 2,6 százalékos emelkedést vár jövőre az IDC a világ informatikai költéseiben. Az Egyesült Államokban a növekedés 0,9 százalékra csökken, jóval alacsonyabb szintre mint az augusztusban publikált előrejelzésben szereplő 4,2 százalék.

Regionális összehasonlításban, a költés Japánban, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egy szá-zalék körül fog mozogni 2009-ben. Ezzel ellentétben a Közép és Kelet-Európa, Közel-Kelet és Afrika és Latin Amerika feltörekvő gazdaságai továbbra is egészséges növekedést mutatnak, de érzékelhetően alacsonyabb szinten, mint amit a korábban előrejelzett két számjegyű várakozás tükrözött. Szektorok szerinti bontásban a szoftver és szolgáltatási piacok szolid növekedést produkálnak jövőre, míg a hardver piacokon, a tároló eszközök kivételével, csökkenéssel lehet számolni 2009-ben.

A következő években az IDC optimista előrejelzése szerint az informatikai költés emelkedése visszaáll egy hat százalék körüli szintre. IDC becslései szerint az iparág 300 milliárd dollárnyi bevételtől esik el az alacsonyabb költés miatt a következő négy évben.  

- Noha a felülvizsgált előrejelzés és egy még annál is pesszimistább forgatókönyv sötét kilátásokat tükröz a globális GDP alakulására vonatkozóan a következő néhány évben, az IT költés lényegében jól alakul a 2001 szeptember 11.-ét követő hanyatláshoz képest – állítja Stephen Minton, IDC alelnöke. Mint mondta, jelenleg a vállalatok nem rendelkeznek azzal a felhalmozott informatikai eszköz és költés többlettel, amelyek az Y2K probléma lecsengése és a dotkom lufi kipukkanása után lehetővé tette a beruházások leállítását.

Következésképpen, nagyobb lesz a rájuk nehezedő nyomás, hogy versenyképességük megőrzése céljából továbbra is beruházzanak az informatikába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.