Informatika az adócsalók ellen

Informatikai fejlesztésekkel üldözi az adócsalókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ehhez kilencmilliárd forintos uniós támogatást használtak fel.

Igaz, a NAV egyelőre nem tudta megmondani, hogy ennek köszönhetően mennyivel lesz kisebb a működő, nagyjából 500-600 milliárd forint hátralékállomány, és nem mondtak becslést az ellenőrzések hatékonyabbá tételének hatásairól sem. Azt viszont megemlítették, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően két év múlva már a NAV készítheti a személyijövedelemadó-bevallásokat is.

A cél nem a minél több revízió, hanem az, hogy minél nagyobb legyen a feltárt adókülönbözet – mondta Sinkáné Csendes Ágnes, a NAV szakfőigazgatója. A most befejezett fejlesztések segítségével felértékelődött az online adatbázisok szerepe.

Ezek intelligens elemzésével ki lehet szűrni a kockázatos, gyanús cégeket, és ehhez immár nem kell egy informatikus segítsége. Az ellenőrök maguk állíthatják be a keresési, szűrési szempontokat. Komplett partnerkapcsolati hálót, számlázási láncokat lehet lekérni, és a tagoknál végzett vizsgálatok így sokkal hatékonyabbá válhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.