Infláció felett az ipari áremelkedés

A KSH szerint januárban tavalyhoz képest 7 százalékkal nőttek az ipar termelői árai. A bőrgyártás 2,2 százalékkal olcsóbb lett, kokszot és kőolajat viszont a tavalyinál 26 százalékkal drágábban állítanak elő.

Az ipar belföldi értékesítési árai januárban 0,6 százalékkal magasabbak voltak a tavaly decemberinél, és 9,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten 7 százalékkal emelkedtek a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint.

Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2010. decemberinél 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak, a 2010. januárihoz viszonyítva 5,2 százalékkal nőttek - írja a KSH. Januárban az ipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,6, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,7 százalékkal magasabb volt. A vegyianyag, -termék gyártásában áremelkedést (2,7 százalék) tapasztaltak az alapanyagár-növekedés és az európai piacon bekövetkezett év eleji áremelkedések miatt.

További árnövekedés figyelhető meg az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (1,5 százalék), valamint az élelmiszeriparban (1,1 százalék). Csökkentek az árak a járműgyártásban (0,7 százalék), a számítógép, elektronikai, optikaitermék-gyártásában (0,5 százalék), illetve a textil- és bőriparban (0,2 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az árszínvonal 0,1 és 0,8 százalék közötti mértékben változott. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai januárban 0,2 százalékkal lettek magasabbak a decemberinél.

Egy évvel korábbi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 9,3 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (25,6 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (17,0 százalék), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (13,5 százalék) nőttek az árak. Kisebb áremelkedés történt az élelmiszer-ipari (7,3 százalék), az egyéb feldolgozóipari termékek (4,9 százalék) és a villamosberendezés (4,5 százalék) gyártásában.

2010. januárhoz viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak a textil- és bőriparban (2,2 százalék), a járműgyártásban (0,8 százalék), a gyógyszergyártásban (0,3 százalék), illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (0,2 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,7 és 2,6 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 9,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. januárban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,4, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,2 százalékos növekedés mutatkozott. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,1, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,5 százalékkal magasabbak voltak. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 12,0, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,1 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,2 százalékkal magasabb árakat mértünk.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2011. januárban 0,4 százalékkal alacsonyabbak lettek, 2010. januárhoz viszonyítva 5,2 százalékkal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,7, az amerikai dollárhoz képest 1,6 százalékkal erősödött; a 2010. januárban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 2,3, a dollárhoz viszonyítva 9,4 százalékot vesztett értékéből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.