Indulhat a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása

Tegnap hatályossá vált a jegybank határozata, amellyel visszavonta a TISZA Takarékszövetkezet működési engedélyét. Mindez megnyitotta az utat a takarékszövetkezet végelszámolása, illetve a betétesek kártalanítása előtt – közölte csütörtökön az MNB.

Ezt követően a jegybank által a TISZA Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok kezdeményezték az intézmény végelszámolását, amelyet az MNB el is rendelt. Ez alapján az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a lehető legrövidebb időn belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, az OBA minden szükséges részletes tájékoztatást meg fog adni, illetve rendelkezik majd a megfelelő ügyféladatokkal.

A TISZA Takarékszövetkezet a 2014. szeptember végi adatok szerint 10 860 betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környékét ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, mintegy 0,4 ezrelék volt.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete – ellentétben ezen egyedi intézménnyel – összességében stabil. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének 2014. december 5-i közleménye szerint a TISZA Takarékszövetkezet kizárásával (ennek nyomán vonta vissza a jegybank az intézmény tevékenységi engedélyét) lezárult a szövetkezeti hitelintézeti szektor megtisztulása. Így e vizsgálat kapcsán más piaci szereplők engedélyének visszavonása nem várható.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) csütörtökön megkezdi a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását, és 20 munkanapon belül, legkésőbb 2015. január 13-ig be is fejezi - közölte az OBA csütörtökön az MNB közleménye után. A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30 millió 705 ezer forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Az OBA közölte azt is, hogy a Tisza Takarékszövetkezet mellett tart a Széchenyi István Hitelszövetkezet, valamint a Széchenyi Kereskedelmi Bank ügyfeleinek kártalanítása is. A három ügyben az OBA fizetési kötelezettsége összesen mintegy 31,5 milliárd forint. Hozzátették, hogy az OBA rendelkezik a gyors kifizetésekhez szükséges forrásokkal.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.