Indul az új szőlőkivágási program

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az előírt 2009. október 15-i határidőnél lényegesen előbb, 2009. július 29-én kifizette a közel 3,1 milliárd forintos, szőlőültetvény szerkezet-átalakítási kvóta terhére jóváhagyott támogatások kifizetését.

Soproni Horváth Lajos az MVH szóvivője elmondta, hogy 2005 óta minden évben a lehetőségnél jóval nagyobb összegű kérelem érekezett a hivatalhoz. A szabályok szerint ezért a soron következő borévben, a rendelkezésre álló keretet maghaladó kérelmeket fizetik ki. A jelenlegi borpiaci évben mintegy 1,2 milliárd forintos, 2007. évről „áthúzódó” támogatást fizetett ki az MVH, és az új borpiaci évre is közel 1,8 milliárd forintos jóváhagyott igényt kellett átütemezni. Az érintett (túl)kérelmezők erről a következő hetekben kapnak írásos értesítést.

Az új keretről szóló rendelet módosítása szerint, augusztusban  lehet benyújtani az MVH-hoz a szőlő-ültetvénykivágási támogatás iránti kérelmeket. Az elmúlt évben, az Európai Bizottság döntése következtében a Hivatal a benyújtott 3400 hektáros kivágási igénynek csak a 80 százalékát tudta jóváhagyni, az engedélyezett kvóta feletti jogszerű igények elbírálását az új borpiaci évig fel kellett függeszteni. Az MVH felhívja mindazon kérelmezők figyelmét, akik a „kivágási támogatási kérelem átviteléről szóló végzést” kaptak, hogy az ügyeket automatikusan újraindítja, ezért e kérelmezőknek nem kell új kérelmet benyújtaniuk.

Szőlőtőkék - itt még szüretelnek
Szüret, Eger, Demeter szőlő tőkék, szőlőtőkék munkások,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.