Indul az első hazai közösségi bank

Az egy évtizede működő HBW Express Bank nevet és üzletpolitikát vált: MagNet Magyar Közösségi Bank néven folytatja. A betétesek ezután megválaszthatják, hogy a bank milyen, a fenntartható fejlődés céljait szolgáló vállalkozást hitelezzen meg a pénzükből.

Kereskedelmi bankból közösségi bank lesz április 30.-tól a HBW Express. Az új üzletmodell mellett a bank MagNet Magyar Közösségi néven fut tovább.

Az egy évtizede működő HBW Express Bank nevet és üzletpolitikát vált: MagNet Magyar Közösségi Bank néven folytatj
Indul az első hazai közösségi bank

Fáy Zsolt, az igazgatóság elnöke elmondta: a kereskedelmi bankoknál az ügyfelek jellemzően nem tudják, hogy a bank pontosan hova fekteti be a pénzüket - ahogy a pénzintézetek működése is jobbára átláthatatlan az átlag ügyfél számára. A közösségi modell jellemzője ellenben az, hogy amellett, hogy a bank teljes átláthatóságot biztosít az ügyfélnek, az ügyfél meg is választhatja, hogy milyen vállalkozást finanszírozzon a pénzükből.

A MagNet kétféle konstrukciót kínál az ügyfeleinek: a „szféra" betétnél az ügyfelek kiválaszthatják, hogy betétjükből a bank az egyes, fenntartható fejlődést szolgáló tevékenységi ágak közül - például biogazdálkodás, megújuló energiaforrások - melyikbe fektesse a pénzüket. A „mentor" betétnél ellenben az ügyfél azt is eldönti, hogy a MagNet melyik, konkrét magyarországi vállakozást finanszírozza meg a pénzükből.

Ezt kiegészítendő a bank a jövőben részletes felvilágosítással fog szolgálni az ügyfeleknek arról, hogy a betétjeikből konkrétan mekkora hasznot ért el a bank, ebből mennyi volt a tulajdonosok osztaléka.

Hasonlóképpen a betéteken képzett nyereség tíz százalékát a Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében szétosztják több tucat civil szervezet között. Itt is a betétesek azok, akik arról rendelkezhetnek, hogy a betétjükön képződött nyereség megfelelő aránya melyik civil szervezethez kerüljön.

A korábban kereskedelmi bank HBW Express 2008-ig tisztán hazai tulajdonú pénzintézet volt. 2008-ban a spanyol közösségi bank, a Caja Navarra harminc százalékos tulajdonrészt szerzett a bankban.

A közösségi banki külföldön már bejáratott üzleti modell külföldön már évtizedek óta létező üzleti modell. A Caja Navarra mellett a holland Triodos Bank és a német GLS Gemeinschaftsbank is eszerint működik.

A HWB tavaly 442 millió forint adózás utáni nyereséget ért el, a tőkéje 3,3 milliárd forint, a betétállománya 44, míg a hitelállománya 25 milliárd forint volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.