Indul az elbocsátás a komáromi hajógyárban

Május elsejével 79 alkalmazottjától válik meg a komáromi hajógyár. Az üzem még februárban jelentette be mind a 300 dolgozójának elbocsátását. Azóta történtek lépések a hajógyár megmentéséért, egyelőre kézzelfogható eredmény nélkül.

„Próbáltuk tenni, amit lehet, de úgy tűnik, sajnos ehhez a radikális lépéshez kellett folyamodnunk“ – nyilatkozta Peter Bulla, a hajógyár vezérigazgatója.

A Bumm.sk beszámolója szerint a vezérigazgató elképzelhetőnek tart olyan forgatókönyvet is, hogy a most elküldött dolgozókat később visszaveszik. Előbb azonban meg kell kötni két, pénzügyi fedezettel rendelkező szerződést egy német megrendelővel, két hajó legyártásáról.

A komáromi hajógyár továbbra is tárgyal az állami tulajdonú Eximbankkal arról, hogy a pénzintézet hitelt vagy hitelgaranciát nyújtson. Bulla szerint a tárgyalások még 3-4 hónapig eltarthatnak. Az Eximbank pozitívan áll a probléma megoldásához, azonban a helyzet bonyolultsága sok időt vesz el.

Az elbocsátott dolgozók egy év múlva térhetnek vissza leghamarabb. Most azokat küldték el, akik egy hajó gyártásának utolsó szakaszát végzik.

A vezérigazgató már korábban jelezte, most acélkonstrukciók gyártására próbálnak összpontosítani, nemrégiben a Morva folyón átívelő új híd építésében is részt vettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.